“Svennis” för dyr för att sparka

BUENOS AIRES. "En skammens natt" och "Pinsam kvalificering" var bara några av rubrikerna i mexikansk press efter Mexikos förlust mot Honduras natten till torsdag. Men Sven-Göran Eriksson riskerar inte att få sparken från Mexikos landslag.

- Vi litar fullständigt på honom. Sven är en mycket öppen person som hela tiden är inställd på att göra förbättringar, säger Mexikos landslagschef Guillermo Cantú till SVT.

De flesta mexikanska experter är också inne på att svensken får behålla jobbet, även om tonen i den mexikanska medierna var allt annat än nöjd efter matchen.

Flera av klubbägarna i första divisionen, som har stor makt över "Svennis" framtid, har redan börjat spekulera i namn på efterträdare och ett krismöte väntas hållas inom kort i förbundsledningen.

Att göra sig av med svensken skulle dock vara en dyr historia för Mexikos förbund.

- Det skulle kosta mer än det smakar. Visserligen är inte den exakta summan känd, men kontraktet är skrivet i amerikanska dollar och med den senaste tidens stärkning av dollarn har kostnaden inte direkt minskat, säger Mario Licona på den mexikanska sporttidningen Esto.

Han är också skeptisk till de spekulationer som förekommit i mexikanska medier om att förbundet ska kräva ändringar i "Svennis" ledarstab.

- Jag tror helt enkelt de avvaktar några matcher till och ser hur saker och ting utvecklar sig, säger Mario Licona till DN.

En teori som får stöd av landslagschefen Guillermo Cantú.

– Jag är mycket optimistisk och känner mig lugn och nöjd, säger han till SVT.

Eriksson själv vet vad han vill.
- Jag tänker inte lämna båten mot Sydafrika! sade han bestämt efter förlustmatchen.

Trots 0-1-förlusten mot Honduras är Mexiko klart för nästa fas i VM-kvalet. Där måste Mexiko komma minst trea i en tuff grupp med Costa Rica, El Salvador, Honduras, Trinidad och Tobago och USA, för att kvalificera sig direkt till VM 2010 i Sydafrika.

Även som gruppfyra finns chansen kvar, men då måste man klara ett kval mot femman i det sydamerikanska kvalet.

"Svennis" har tidigare berättat att hans arbetsgivare satt upp målet att nå kvartsfinal i VM, något han tycker laget har förutsättningar för att uppfylla.

Anderas Rolfer
Erik de la Reguera

DN 2008-11-21