BUENOS AIRES. Den underjordiske oppositionsledaren Oswaldo Paya säger till DN från Havanna att Fidel Castros avgång är en historisk händelse som bör leda till demokratireformer och mänskliga rättigheter på Kuba.
Klockan är fyra på morgonen lokal tid när DN framför nyheten om Fidel Castros avgång på telefon till Oswaldo Paya, den kanske främste oppositionsledaren på Kuba. Paya lyssnar uppmärksamt och säger:
- Det här är en historisk händelse som bör ge upphov till en ny epok på Kuba. Tronföljaren bör bli det kubanska folket, ingen annan, säger han.
Paya ledde det så kallade "Varela-projektet", som samlade in tiotusentals namnunderskrifter med krav på demokrati och mänskliga rättigheter. Projektet fick ett abrupt slut när den politiska polisen grep och fängslade 75 dissidenter 2003.
Paya fängslades inte, men hans hus i Havannas utkanter övervakas dygnet runt av underrättelsetjänsten och han har ingen möjlighet att uttala sig i de statligt kontrollerade medierna.
- Nu krävs ändrade lagar för att få till stånd respekt för mänskliga rättigheter, fria och rättvisa val, och ett frigivande av de politiska fångarna, säger Paya.
Till skillnad från de mer militanta exil-kubanska organisationer i Miami, förespråkar Payas anhängare en gradvis övergång till demokrati på Kuba. De vänder sig mot USA:s handelsembargo och avvisar tanken på ett våldsamt maktövertagande.
De senaste veckorna har tecken kommit på att ledningen på Kuba funderar på att lätta på censuren och förföljelserna av oliktänkande.
Artister som Silvio Rodriguez, universitetsstudenter och personer med starka band till kommunistpartiet har framfört försiktig offentlig kritik mot det styrande skiktet, något som hade varit närmast otänkbart för bara något år sedan.
Fyra politiska fångar frigavs också i helgen, sedan Spanien erbjudit sig att ta emot dem som flyktingar.
Erik de la Reguera
DN 2008-02-19