BUENOS AIRES. Bolivia står nu på randen till anarki, sedan paramilitära högergrupper den senaste veckan attackerat statliga institutioner och massmedier i flera provinser, saboterat gasledningar och mött regeringssympatisörer i blodiga gatustrider. Evo Morales övervägde på fredagen om han skulle sätta in militär.
När Bolivias president Evo Morales för några veckor sedan i en folkomröstning fick förnyat förtroende av omkring 65 procent av väljarna såg hans ställning ut att stärkas betydligt. Aymaraindianen och socialisten Morales försökte då dra nytta av detta genom att utlysa en omröstning till i december om sin hjärtefråga: den nya grundlag som bland annat ska garantera sjukvård och skola för alla och ge ursprungsfolken rätt till begränsat självstyre.
Men högeroppositionen, som kontrollerar de rika östra delarna av landet, där befolkningen till övervägande grad är spanskättad, har reagerat våldsamt.
Kravaller skakar sedan en vecka tillbaka flera av provinserna i östra Bolivia, där unga, beväpnade män som ofta har nära band till provinsregeringarna har vandaliserat och ibland också ockuperat centralregeringens utposter. Den statliga tevens och radions lokaler, liksom olika myndighetskontor, har attackerats.
Dessa milisgrupper förföljer också dem som öppet sympatiserar med Evo Morales. I Santa Cruz har exempelvis den beryktade Unión Juvenil Cruceñistas angrepp mot de fattiga bostadsområden där Morales har stöd blivit närmast rutinartade. Delstatspolisen gör inte mycket för att hindra dessa övergrepp, trots de tydliga rasistiska undertonerna.
I torsdags dödades minst 14 personer när en annan oppositionsgrupp i Amazonasprovinsen Pando drabbade samman med Moralessympatisörer. Dödsoffren skakar Bolivia, ett land där toleransen för politiskt motiverade mord är mycket låg, trots en lång tradition av våldsamma gatuprotester.
Evo Morales valde snabbt att lägga skulden på USA, vars ambassadör utvisades ur landet i torsdags. Ambassadörens goda relationer med guvernörerna i östra delen av landet, tillsammans med US Aids stöd till deras institutioner, var Morales argument.
USA svarade genast med att utvisa Bolivias ambassadör, och den diplomatiska krisen förvärrades när också Venezuela på torsdagskvällen utvisade USA:s ambassadör. Även i det fallet svarade USA med samma mynt.
Två attentat mot gasledningar i östra Bolivia drabbade samtidigt gasexporten till Argentina och Brasilien, vilket fick den brasilianske presidenten Lula da Silva att varna för att han inte kommer att acceptera en statskupp i detta Sydamerikas fattigaste land.
Erik de la Reguera
DN 2008-09-13