Venezuela kastar ut USA:s ambassadör

BUENOS AIRES. Venezuelas president gav på torsdagen den amerikanske ambassadören 72 timmar på sig att lämna landet, efter uppgifter om nya kupplaner. USA svarade med att anklaga höga venezuelanska tjänstemän för samröre med Farc.

Det var i ett teveprogram i Venezuelas statliga television som en rad högst graverande telefonsamtal mellan före detta och nuvarande officerare i Venezuela presenterades. I dem hörs långt gångna planer på en militärkupp och mord på presidenten diskuteras.

Efter programmet sade president Hugo Chávez i en kommentar att han var medveten om planerna och att flera personer redan har gripits för dem.

Det officiella skälet till utvisningen av den amerikanska ambassadören i Venezuela var att Chávez ville visa solidaritet med sin allierade Evo Morales i Bolivia. Men Chávez anklagade också, utan klara bevis, USA för att ha legat bakom kupplanerna mot honom.

USA:s svar blev att utvisa Venezuelas ambassadör. Och på fredagen meddelade det amerikanska finansdepartementet att två venezuelanska regeringstjänstemäns medel frusits eftersom de anklagas för samröre med den colombianska Farcgerillan. Även en före detta tjänstemans medel frystes i denna eskalering av den diplomatiska krisen.

Erik de la Reguera
Publicerad i DN den 13 september 2008.