Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Förtroendekris hotar Marine Le Pen

Den ökände antisemiten Jean-Marie Le Pen vill återta sin plats i styrelsen för Nationella fronten, det parti som han en gång var med och grundade. Beskedet kommer samtidigt som splittringen i det ultranationalistiska partiet tilltar och dess ledare Marine Le Pen hotas av en växande förtroendekris.

I morgon hålls den andra omgången i parlamentsvalet i Frankrike – ett val som Marine Le Pens parti Nationella fronten tidigare hade stora förhoppningar om att gå framåt i. Men nu ser det i stället ut att bli ett praktfullt fiasko.

I den första valomgången, som hölls i söndags, fick partiet bara 13,2 procent av rösterna – en kraftig nedgång jämfört med presidentvalets första omgång, då Marine Le Pen fick 21,3 procent.

– Det låga valdeltagandet var negativt för vårt parti. Man måste ställa sig frågan om vårt valsystem fungerar, sade Marine Le Pen frustrerat när resultatet tickade in.

Vill det sig riktigt illa för Nationella fronten nu på söndag kan partiet få svårt att ens försvara de två mandat som det har i dag i nationalförsamlingen – i så fall ett historiskt fiasko, eftersom partiet tros ha siktat på omkring 45 platser. I stället är det Emmanuel Macrons nybildade parti La République en marche (LREM) som är på väg mot en storseger, vilket troligen kommer att ge presidenten stöd av en överväldigande majoritet.

En av de kandidater som nu slagits ut är Nationella frontens partisekreterare Nicolas Bay. Han har lett kampanjen de senaste veckorna, men lägger ändå skulden på Florian Philippot, som länge varit Marine Le Pens närmaste man:

– Jag är den förste att beklaga att vissa röster inom partiet ägnat sig åt splittring i stället för att fokusera på vår kampanj, sade Bay, med Philippot som tydlig adressat.

Florian Philippot ses som hjärnan bakom försöken att normalisera Nationella fronten sedan 2011, då Marine Le Pen tog över partiledarposten.

Det har framför allt skett genom en betoning av ekonomisk protektionism, krav på ett utträde ur EU och värnande av välfärdsstaten. För att säkra denna kurs lanserade Philippot nyligen sin egen rörelse ”Patrioterna”, något som dock inte uppskattats av traditionalisterna inom Nationella fronten.

De vill i stället tona ned kraven på ett utträde ur euron, och återvända till partiets gamla kärnfrågor, som invandringsstopp och mer eller mindre öppen hets mot muslimer, judar och andra minoriteter.

När partistyrelsen samlas i Nanterre på tisdag i nästa vecka kommer partiets mäktige patriark, 88-årige Jean-Marie Le Pen, att finnas med, enligt flera partikällor som tidningen Le Parisien talat med.

– Han kan inte bara stå bredvid och se på när hans livsverk går under, säger en av hans allierade till tidningen.

Jean-Marie Le Pen uteslöts ur Nationella fronten 2015, sedan han beskrivit nazistregimens gaskamrar under andra världskriget som ”en detalj”. Le Pen har dock tagit beslutet till domstol, och i november förra året slog en domare fast att titeln som hedersordförande i Nationella fronten ger honom rätt att närvara vid partistyrelsens sammankomster.

– Om det blir nödvändigt för att upprätthålla domstolens beslut kan polis komma att tillkallas, säger Jean-Marie Le Pens advokat till Le Parisien.

Exakt vad den ökände antisemiten vill åstadkomma är oklart, men i bakgrunden finns sannolikt Marine Le Pens 27-åriga systerdotter, Marion Maréchal-Le Pen. Hon räknas till partiledningens hårdaste kritiker och tog nyligen timeout av ”personliga skäl”.

Få inom Nationella fronten tvivlar dock på att Marion Maréchal-Le Pen är beredd att ta över partiledarposten om mostern plötsligt skulle tvingas kasta in handduken.

Erik de la Reguera

Fakta.

Nationella fronten bildades 1972 av en rad högerextrema och mer eller mindre öppet fascistiska rörelser. Jean-Marie Le Pen blev dess förste partiledare och styrde partiet med järnhand fram till 2011, då dottern Marine Le Pen tog över.

De mest uppenbara rasistiska och antisemitiska förslagen har städats ut de senaste åren, och mer betoning har lagts på protektionism och värnande av välfärdsstaten – om än i första hand för franska medborgare. Men efter förlusten i presidentvalet har en del traditionalister inom partiet riktat kritik mot Marine Le Pen för kursändringen.

Publicerad i DN den 17 juni 2017.

You may also like...