Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

I terroristens förort pyr rädsla och ilska

Chelles/Paris. Ilskan och rädslan ligger alldeles under ytan i den lilla förstad till Paris som den 39-årige gärningsmannen bakom torsdagens attack kom ifrån. Här har muslimer, kristna, ateister och judar tidigare umgåtts relativt friktionsfritt, men med ett par dagar kvar till presidentvalet är det många som är oroliga för framtiden.

Det är fredagsbön i moskén i Chappe, ett bostadsområde i utkanten av förstaden Chelles, en timme öster om Paris.

Många är påtagligt oroliga och rädda.

– En sak vill jag göra klar: den här mannen hade vi aldrig sett i moskén. Han drack och rökte, och det han gjort är kriminellt, inget annat, säger moskéns talesperson, som inte vill uppge sitt namn av rädsla för repressalier.

Ilskan och frustrationen bland invånarna i området märks tydligt av. En man kör flera varv i rondellen där vi står. Han skriker aggressivt genom sidorutan och hytter med näven.

– Dra åt helvete! Försvinn! Vi vill inte ha några journalister här! Drar ni inte så kommer jag tillbaka och kör iväg er!

Karim Cheurfi, som på torsdagskvällen öppnade eld med ett automatvapen på Champs-Elysées i centrala Paris, var skriven på en adress i Chappe. Han sköts till döds av poliser när han försökte fly, och utredarna vill nu ta reda på om han hade några medbrottslingar.

Att terrororganisationen IS tagit på sig dådet gör naturligtvis utredningen extra prioriterad.

Natten till fredagen gjordes husrannsakan i Cherufis hus i Chappe. Huset ligger på en liten gata kantad av idylliska villor och träd. En vit skåpbil och en motorbåt står parkerade på uppfarten, och dörrar och fönster är avspärrade med polistejp. På grinden möts vi av budskapet: ”varning för hunden”.

39-åringen var känd av både polis och säkerhetspolis, bland annat för våldsbrott. Han hade dömts till 20 års fängelse för mordförsök på en polis, och avtjänat en stor del av straffet innan han blev villkorligt frigiven för några år sedan.

Längs gatan i Chappe står nyfikna grannar och småpratar. Ingen här är omedveten om att presidentvalet hålls på söndag.

– Låt mig säga så här: jag och alla jag känner här kommer att rösta på Le Pen. Vi behöver mer säkerhet och hårda tag, säger en granne, som beskriver sig som entreprenör men inte vill uppge sitt namn.

Han antyder också att moskén, som nyligen byggts ut, har provocerat honom och en del andra boende i området.

Ett stenkast från villorna finns ett höghusområde med fyrkantiga betongbyggnader. De flesta där har utländsk bakgrund, och många av de unga männen i området är arbetslösa. Polisen har satt upp övervakningskameror runt torget, för att bättre kunna övervaka de gäng som ägnar sig åt narkotikaförsäljning.

Pensionären Tegug Charrat har bott i Chappe i 45 år. Han rättar till sin kavaj och skakar sakta på huvudet när jag frågar hur saker och ting förändrats.

– När jag kom hit från Algeriet var detta ett ganska bra bostadsområde. Men nu är det så mycket problem här med droger. De unga röker cannabis och en massa annat, säger han.

Valdeltagandet är lågt i många av Paris förorter, men Tegug Charrat intygar stolt att han har åtta vuxna familjemedlemmar som kommer att gå och rösta på söndag.

– Le Pen är rasist, så för henne är det normalt att skylla en sådan här händelse på alla som har en annan hudfärg eller religion. Men jag kommer att rösta på Emmanuel Macron. Han är ung och kanske kan förbättra saker, säger Tegug Charrat.

Längre ned på gatan möter vi 24-åriga Fatima Sow, som är på väg till bageriet för att köpa en baguette.

– Det känns obehagligt, det som har hänt. Och visst kan Le Pen tjäna på det. Men jag tänker rösta på socialistkandidaten Benoît Hamon, säger hon.

Fatima Sow har ett jobb som assistent i köket på en restaurang i finanscentrumet La Defence, på andra sidan Paris.

– Det blir många och långa resor. Men det är i alla fall ett jobb – här omkring är arbetslösheten hög, säger Fatima Sow.

Jag frågar vad hon tänker kring framtiden.

– Framtiden? Ingen aning, suckar hon och går vidare.

Erik de la Reguera

 

Fakta.Terrordåd i Frankrike

En rad terrordåd har drabbat Frankrike de senaste åren. Bland annat mördades tolv personer i januari 2015 i en attack mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Dagen därpå dödades fem personer i samband med att en beväpnad man tog flera personer som gisslan i en judisk butik. Förövarna hade svurit trohet mot al-Qaida respektive Islamiska staten (IS).

I november samma år gick beväpnade IS-jihadister till attack mot en fotbollsarena, flera kaféer och konserthuset Bataclan i Paris. 130 människor mördades i de samordnade attackerna – de dödligaste i sitt slag i fransk historia.

I juli 2016 dödades 84 personer av en man som med en lastbil plöjde genom en stor samling människor som samlats för att fira nationaldagen i Nice. IS har påstått sig ligga bakom det dådet.

Publicerad i DN 2017-04-21

You may also like...