Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Marine Le Pen: Trump visar vägen för oss

LYON. ”Donald Trump visar att det vi vill göra är möjligt!” Det sade Marine Le Pen när hon sparkade igång sin presidentvalskampanj på allvar på söndagen. Ledaren för Nationella fronten leder i opinionsmätningarna inför Frankrikes val och hyllade Trump vid upprepade tillfällen i sitt tal.

– Det vi ser nu är att folket vaknar och reser sig mot oligarkerna runt om i världen. Vi ser det i Storbritannien, där folket röstade för Brexit, vi ser det i Italien, där folket röstade mot förre premiärministerns reformer, och vi ser det i USA, där folket röstade för Donald Trump, sade Marine Le Pen inför omkring 3.000 åhörare i Lyon.

Nationella frontens kandidat fortsatte:

– Donald Trump håller sina löften, och han agerar snabbt och kraftfullt i det amerikanska folkets intresse. Han visar att det vi vill göra är möjligt!

Den franska extremhögern är uppenbarligen övertygad om att den kan surfa på den nationalistiska vågen hela vägen till Elyséepalatset, för varje gång Le Pen nämnde Trumps namn möttes hon av jubel och mullret från stampande fötter i konferensanläggningen.

    Läs mer: Duellen i Lyon rivstartar den laddade valrörelsen

I de senaste opinionsmätningarna har Marine Le Pen omkring 25 procent av väljarsympatierna, klart före både mittenkandidaten Emmanuel Macron (20–21 procent) och den av korruptionsskandaler svårt sargade högerkandidaten François Fillon (19–20 procent).

I en andra och avgörande omgång tyder det mesta dock fortfarande på att Le Pen får svårt att samla de nödvändiga 50 procent av rösterna – och hon försöker nu därför anpassa retoriken till att passa fler väljargrupper.

Ett exempel: en 25-procentig höjning av bostadsbidraget till unga under 27 år, och löfte om ”ett värdigt jobb till varje fransman”.

– Globalisterna vill ha en ekonomi där en råvara hämtas i ett land, tillverkningen sker i ett annat och konsumtionen i ett tredje. Vår revolution handlar om att göra allt detta närmare, vi tror på Frankrike, vi sätter Frankrike först, sade Le Pen, väl medveten om att arbetslösheten är nära 10 procent i landet.

Le Pen har i helgen lanserat en rad protektionistiska förslag, bland dem en straffskatt på utländsk arbetskraft.

Samtidigt vill hon göra EU-medlemskapet till en central valfråga:

– Det här handlar om vår civilisation: ska våra barn få leva i ett fritt, demokratiskt land, eller inte? sade Le Pen, som lovar förhandla om Frankrikes medlemskap – och om det inte accepteras av Bryssel kommer hon att utlysa en folkomröstning.

I övrigt präglas Le Pens ”patriotiska revolution” av samma gamla krav på hårda tag mot brottslighet och stopp för invandring som länge varit Nationella frontens kännetecken. Hon möttes också då och då av Nationella frontens traditionella slagord: ”Vi är hemma hos oss.”

Bland Le Pen-anhängarna tycks också invandringen vara den fortsatt stora frågan.

– Det går inte att ta emot folk på det här sättet, det måste få ett slut, det är ett hot mot oss, såväl vad gäller säkerheten som ekonomin, sade 67-åriga Odile Tixier, som rest från Nice för att vara med på Le Pens kampanjkick-off i Lyon.

På söndagen anordnade också den radikala vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon ett valmöte i Lyon, som lockade omkring 12.000 åhörare. ”Motstånd motstånd” skanderade talkörerna i vad som föreföll vara en tydlig markering mot Le Pen.

– Frankrike har alltid varit ett land som tagit emot människor som flytt från krig och förföljelser. Vi måste fortsätta med det, sade 50-årige Gilles Reynaud, som stod i publiken.

Jean-Luc Mélenchon har stöd av omkring av 10 procent av väljarna i nuläget. Han är minst lika globaliseringskritisk som Le Pen, men han är det från vänster – bland annat med uppbackning av kommunistpartiet – och använder inte någon invandringsfientlig retorik.

– Jag tänker rösta på Mélenchon, för jag ser honom som trovärdig när han talar om att han vill ändra det ekonomiska och politiska systemet. Men Le Pen och hennes parti, nej, det är samma gamla rasister som förr, de har bara putsat på sin image, säger 30-årige François Jacques till DN i folkhavet.

Mobiliseringen i Lyon var viktig för Jean-Luc Mélenchon inför de förhandlingar som väntar med Socialistpartiets kandidat Benoît Hamon om en bred vänsterallians i presidentvalet.

Hamon ligger fyra i opinionsmätningarna med cirka 18 procent och skulle helst av allt se att Mélenchon drar tillbaka sin kandidatur. Samtidigt kan Hamon inte gå den radikala vänstern alltför mycket till mötes, för då riskerar han att det missnöje som finns på högerflanken inom Socialistpartiet förvandlas till ett regelrätt uppror.

På söndagen utsågs Hamon formellt till socialisternas kandidat inför 5.000 sympatisörer i Paris. Men den förre premiärministern Manuel Valls var inte på plats – en signal så god som någon om att spänningarna inom regeringspartiet finns kvar.

Presidentvalet i Frankrike äger rum den 23 april. Om inte någon får mer än 50 procent av rösterna hålls en andra och avgörande omgång mellan de båda främsta kandidaterna den 7 maj.

Erik de la Reguera

Fakta.Marine Le Pen

· Föddes 1968.

· Är den yngsta av Jean-Marie Le Pens tre döttrar.

· Är utbildad advokat.

· Har varit gift två gånger, har tre barn.

· Ledamot i EU-parlamentet sedan 2004.

·Valdes till Nationella frontens ordförande 2011.

· Systerdottern Marion Maréchal-Le Pen företräder partiet i franska nationalförsamlingen.

Publicerad i DN den 5 februari 2017.

You may also like...