Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Smutsig kampanj när Labour utser ledare

BARNSLEY. När det brittiska oppositionspartiet Labour korar sin ledare på lördagen är det efter en ovanligt hätsk valkampanj. På sociala medier har utfallen varit hårda och ibland hatiska. Tusentals har berövats sin rösträtt, något som lett till anklagelser om valfusk.

”Fucking förrädare.”

”Gå och dö.”

Det är bara ett par exempel på de tusentals aggressiva och ibland rent av hatiska kommentarer som spridits av Labourmedlemmar på sociala medier inför lördagens partiledarval, i vilket den sittande Jeremy Corbyn utmanas av Owen Smith.

Bland de som utsatts värst finns parlamentsledamoten Ruth Smeeth, som tidigare kritiserat ledningen i partiet för att inte ta antisemitismen i Labour på tillräckligt allvar. Hon har bland annat blivit stämplad som ”Mossadagent” och fått en rad antisemitiska glåpord kastade efter sig.

I veckan ändrades stadgarna i Labour, för att tydliggöra att medlemmar måste uppträda i enlighet med partiets värderingar även när de uttrycker sig på sociala medier.

Minst 3 100 medlemmar i Labour har uteslutits, stängts av eller berövats sin rösträtt i partiet de senaste månaderna, enligt statistik som Huffington Post tagit del av. Men skälet till det är inte bara hatiska kommentarer.

Enligt Labours stadgar kan också den bli utesluten som är medlem i andra partier eller organisationer, och enligt vice partiordföranden Tom Watson – en uttalad Corbynkritiker – har ”trotskister” försökt infiltrera Labour.

Enligt Corbyns kampanj är det smutskastning av hans anhängare och ett sätt att försöka stänga ute dem från valet.

DN har tagit del av avstängningsbeslut som tycks fullt rimliga, bland annat ett som faktiskt rör en högt uppsatt representant i ett trotskistiskt influerat vänsterparti. Men det finns också mer tveksamma fall.

En av de som berövats sin rösträtt är John Dunn i Barnsley i norra England. Han har varit aktiv medlem i Labour sedan 45 år, och i slutet av augusti fick han oväntat ett mejl från partiet i vilket det stod att han stängts av och varken får tala eller agera i dess namn.

– De förklarade inte ens ordentligt varför. Bara en standardformulering: ”status på twitterkonto”. Sedan dess har jag försökt förstå vad jag kan ha sagt eller skrivit som inte var okej. Men jag har inte fått något vettigt svar, säger John Dunn till DN.

Dunn har länge varit ett känt ansikte inom Labour i Barnsley, och har en lång rad förtroendeuppdrag bakom sig. Han tror inte att det är en slump att avstängningen kom strax efter att han tagit öppen ställning för Jeremy Corbyn i partiledarvalet.

– Jag kritiserade Owen Smith för att han försökt ta åt sig äran för en kampanj vi drivit här i många år. Det fick rätt stort genomslag i medierna. Så jag tror att det är därför jag sparkats ut nu. Det känns som om partietablissemanget försöker rigga valet, säger Dunn.

Medlemsantalet har fördubblats till drygt en halv miljon i Labour under det år som gått sedan Jeremy Corbyn blev partiledare.

I normala fall skulle det välkomnas av alla i partiet, men i den polarisering som präglar Labour och där 80 procent av ledamöterna i underhuset gjort uppror mot Corbyn, finns det de som fruktar att det ska bli slutet för det gamla arbetarpartiet.

Jeremy Corbyn har gång på gång sagt att han vill läka såren i partiet om han blir omvald. Men rapporter om tveksamma avstängningar och en del valsedlar som inte blivit utsända som de ska, har fått anhängare till honom att tala om misstänkt valfusk.

Varningslampor blinkar även i andra lägret. Nyligen läckte en lista med namn på ”fientligt sinnade”­ Labourpolitiker från Corbyns kampanjstab, något som Owen Smiths anhängare har tolkat som en ­bekräftelse på farhågorna om att vänsterfalangen förbereder en utrensning i toppen av partiet.

Erik de la Reguera

 Bakgrund:

I opinionsmätningarna bland de med rösträtt leder Corbyn med omkring 60 procent av väljarstödet. Besked om vem som segrar i Labours partiledarval kommer klockan 12.30 på lördagen svensk tid.

Jeremy Corbyn är 67 år har varit ledamot i det brittiska underhuset sedan 1983. Han står till vänster inom Labour och valdes överraskande till partiledare i september 2015.

Utmanaren Owen Smith, 46, menar att Labour inte kan vinna ett val med Corbyn vid rodret. Han vill blockera alla försök att sätta igång utträdesprocessen i EU, innan en ny folkomröstning eller ett parlamentsval hållits.

Publicerat i DN den 24 september 2016.

You may also like...