Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Jeremy Corbyn omvald till Labourledare

Jeremy Corbyn valdes på lördagen om till Labours partiledare med bred marginal. 61,8 procent av de röstberättigade valde att ge Corbyn en ny chans, bara ett år efter att han först kom till makten i partiet.

Utmanaren Owen Smith fick 38 procent av rösterna och har erkänt sig besegrad.

– Jag vill tacka alla medlemmar och de som har röstat. Men jag vill också tacka Owen Smith för en rad intressanta debatter som har präglats av en god ton. De diskussionerna kommer utan tvivel att fortsätta. För vi är en del av samma familj, Labour-familjen, och så kommer det att förbli! sade Jeremy Corbyn i sitt segertal.

Den 67-årige oppositionsledaren valdes så sent som i september förra året, men mötte i somras massiv intern kritik för sin svaga insats för stanna-sidan i folkomröstningen om Storbritanniens medlemskap i EU. Det ledde till en misstroendeförklaring där 80 procent av Labour-ledamöterna röstade emot honom. Sedan utmanades Corbyn formellt av Owen Smith.

Efter att ha undvikit att bli avsatt står nu Corbyn inför en enorm utmaning i att återuppbygga förtroendet för sitt ledarskap, men även för partiet. I opinionsmätningar har Labour bara omkring 28 procent av väljarstödet, medan Tories ligger omkring 40-procentsstrecket.

Samtidigt ligger Corbyns egna förtroendesiffror långt under premiärminister Theresa Mays. Under kampanjen har Corbyn lagt skulden för detta på sina kritiker, något han på lördagen tonade ned.

– Ibland säger man saker i valrörelser som man inte riktigt menar. Nu är det dags att börja om på nytt och bygga Labour, sade Labourledaren, som står långt till vänster inom partiet.

Första utmaningen för honom blir att undvika nya allvarliga konflikter på den partikongress i Liverpool som inleddes på lördagen.

Omkring 506.000 medlemmar och supportrar röstade i Labours partiledarval. Av dem var det 313.209 som röstade på Corbyn.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 24 september 2016.

You may also like...