Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Hollande pressas efter terrorattacken i kyrkan

PARIS. Efter terrorattentatet mot en kyrka i Frankrike, och mordet på en präst, växer nu kritiken mot president François Hollande. Oppositionsledaren Nicolas Sarkozy kräver att samtliga 10.500 misstänkta islamister i säkerhetspolisens register ska kunna utvisas, sättas i husarrest eller i ”avradikaliseringsläger”.

Frankrike försökte på onsdagen hämta sig efter ännu en attack signerad terrorgruppen IS, denna gång riktad mot en kyrka och dess besökare i den annars så lugna och idylliska småstaden Saint-Etienne-du-Rouvray i nordvästra Frankrike.

– Att attackera en kyrka och döda en präst, det är att skända republiken som garanterar religionsfrihet, sade president François Hollande när han besökte staden.

Det var klockan 9.20 i tisdags som två knivbeväpnade män rusade in i kyrkan och tog flera personer som gisslan. De tvingade den 85-åriga prästen Jacques Hamel att falla på knä vid altaret och ska sedan ha skurit halsen av honom inför församlingen. Terroristerna uppges ha skrikit ”Gud är stor” innan polisen sköt dem till döds. IS tog snabbt på sig skulden för dådet i en kommuniké.

Enligt polisen hade en av männen, en 19-åring, försökt resa till Syrien förra året, men stoppats i Turkiet och sedan belagts med husarrest och fotboja. Han hade bara tillstånd att röra sig utomhus mellan klockan 8 och 12.30 på vardagar, något som dock uppenbarligen inte hindrade honom från att begå ett terrorattentat.

I Frankrike växer nu en vrede mot en statsledning som tycks oförmögen att garantera säkerheten.

– Vi har i flera månader krävt att terrorresenärer ska sättas i fängelse eller i avradikaliseringscenter. Och att de personer som anses farliga ska tas i förvar, säger oppositionsledaren Nicolas Sarkozy i en intervju med tidningen Le Monde.

Hans högerparti Republikanerna kräver hårdare tag på flera områden: De vill att det ska bli helt olagligt att surfa in på islamistiska webbplatser, att alla fångar som dömts för terrorrelaterade brott ska isoleras, och att myndigheter ska få rätt att stänga moskéer vid minsta misstanke om terrorkoppling.

Dessutom vill Republikanerna se konkreta åtgärder mot de 10 500 personer som säkerhetstjänsten registrerat för misstänkta kopplingar till radikal och militant islamism.

De av dessa personer som är utländska medborgare bör utvisas, menar Sarkozy. Övriga ska beläggas med husarrest och fotboja eller sättas i så kallade avradikaliseringscenter.

Regeringen svarar att det undantagstillstånd som redan råder ger polisen stora befogenheter, och att det finns stora risker med att åsidosätta principen om att en person är oskyldig tills motsatsen bevisats. En annan invändning är mer praktisk: Det saknas helt enkelt resurser för att punktmarkera så många individer.

Men Hollande har hamnat på defensiven efter dådet i Nice den 14 juli, då 84 människor dödades. Hans socialistregering har anklagats för att försöka mörka hur liten polisnärvaron var.

Samtidigt har extremhögerns ledare Marine Le Pen fått vind i seglen inför presidentvalet nästa år. Le Pen lägger inte bara skulden på Hollande, utan även på Sarkozy, som satt vid makten åren 2007–2012.

”Det är vedervärdigt att höra dem prata”, skriver Le Pen på Twitter.

Erik de la Reguera

Bakgrund. Tonåringar låg bakom dådet

Klockan 9.25 i tisdags rusade två knivbeväpnade män in i kyrkan i staden Saint-Etienne-du-Rouvray. En av männen, 19-årige Adel Kermiche, hade förra året försökt resa till Syrien, men stoppats av säkerhetstjänsten i Turkiet. Den andre gärningsmannen var 17 år gammal, och hans namn har inte offentliggjorts.

De båda tog flera personer som gisslan och mördade den 85-årige prästen i kyrkan. En annan person skadades allvarligt. Efter en dryg timme sköts gärningsmännen till döds av polis. Islamiska staten (IS) har tagit på sig ansvaret för dådet.

Publicerad i DN den 27 juli 2016.

You may also like...