Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Krav på hårdare vapenlagar i Tyskland

MÜNCHEN. Krav på striktare vapenlagar ställs nu i Tyskland efter fredagens dåd i München. Den misstänkte gärningsmannen Ali David Sonboly hade planerat masskjutningen i ett års tid, enligt polisen, och ett manifest har hittats i hans dator.

– Efter att ha gått igenom gärningsmannens ägodelar kan vi konstatera att han verkar ha planerat detta i omkring ett år. Vi har också hittat ett manifest i hans dator, sade polisens förundersökningsledare Robert Heimberger.

Innehållet i detta manifest ville polisen inte avslöja på söndagen. Sedan tidigare har polisen framhållit att det finns misstankar om att Ali David Sonboly kan ha låtit sig inspireras av den norska terroristen Anders Behring Brevik och ett antal skolskjutningar i Tyskland under 2000-talet.

Fredagens masskjutning ägde rum på dagen fem år efter Breiviks attentat i Oslo och på Utøya.

På en direkt fråga om dokumentet som hittats i datorn är samma manifest som Breivik skickade ut via e-post före attentaten 2011, svarade polisen: Nej, det stämmer inte.

– Andra dokument som hittats i den misstänktes lägenhet bekräftar att han fått behandling för depression och ångest, sade Robert Heimberger.

Utredningen fokuserar nu på att spåra ursprunget för det vapen som användes vid fredagens dåd. Det rör sig om en pistol av nio millimeters kaliber, som Ali David Sonboly tros ha kommit över på olaglig väg. Han ska också haft med sig en stor mängd ammunition.

Enligt poliskällor ska pistolen ha köpts på det så kallade darknet, en krypterad del av nätet. Vapnet ska under en tid ha använts som rekvisita på en teater, men sedan återställts till ursprungligt skick.

Tyskland har bland världens hårdaste vapenlagar. Om Ali David Sonboly hade velat köpa vapnet på laglig väg med licens hade han sannolikt nekats, då en psykologisk utvärdering är del av processen.

På söndagen höjdes ändå krav på att inskränka civilpersoners möjlighet att inhandla vapen ytterligare.

– Allt måste göras för att begränsa och strikt kontrollera tillgången till dödliga vapen, säger den socialdemokratiske vice förbundskanslern Sigmar Gabriel till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Inrikesminister Thomas de Maizière från kristdemokratiska CDU intygar att regeringen överväger sådana åtgärder.

– Vi måste titta noga på om och var det finns behov av rättsliga åtgärder, säger han till Bild am Sonntag.

På Münchens gator möttes de politiska utspelen av blandade reaktioner. 26-åriga Helena Kego stannar till framför ett par butiker som säljer kamouflagekläder, skjutvapen och knivar på den gata där den misstänkte gärningsmannen bodde med sin familj.

Hon skakar irriterat på huvudet.

– Jag tycker att det är bra om det blir svårare att köpa vapen. Men jag är osäker på om det skulle ha hjälpt i just det här fallet, säger hon.

Pensionären Dieter Hefgen, 69, är betydligt mer skeptisk.

– Jag är glad över att vi inte har samma situation som i USA, med liberala vapenlagar och många våldsdåd. Men jag tror att det räcker med de lagar vi har i dag, säger han.

På söndagen samlades hundratals människor utanför köpcentrumet för att sörja och visa sin respekt. Syriska fredskören sjöng för att hedra offren och vädja om fred.

– En vän till mig hörde skotten. Det är väldigt otäckt, det påminner om vad jag flydde från i Syrien, säger 17-årige Ammar al Hilal efter konserten.

En av de som upplevde dådet på nära håll är svenska Natalie, 26 år. Hon befann sig i en butik när hon plötsligt märkte att ungdomar utanför sprang för livet.

– När vi hörde skott stängde personalen dörrarna och sedan gömde vi oss inne i ett förråd. Vi stannade där i fem timmar, berättar Natalie, som arbetar på ett kafé i München.

Snart två dygn har gått efter händelsen, men i likhet med många andra här är Natalie omskakad.

– Ibland känns det helt som vanligt. Men varje gång jag pratar om det mår jag dåligt.

Erik de la Reguera

Fakta: Attentatet

Den 18-årige attentatsmannen Ali David Sonboly beskrivs som en inbunden och tystlåten person. Misstankar finns om att han kan ha använt ett falskt Facebookkonto för att locka människor till en McDonalds-restaurang i anslutning till köpcentrumet Olympia i nordvästra München.

Det var där han inledde masskjutningen i fredags kväll. Klockan tio i sex klev han ut framför restaurangens ingång och avlossade en rad skott mot människor som samlats där.

Sju av de nio som dödades hade utländsk bakgrund.

Publicerat i DN den 24 juli 2016.

You may also like...