Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

De ständiga elavbrotten har blivit en het valfråga

CARACAS. Bristen på elektricitet är en viktig valfråga inför morgondagens presidentval i Venezuela. För trots att landet har stora olje- och naturgasreserver lider dess invånare av ständiga elavbrott. Energikrisen är så allvarlig att den kan påverka Hugo Chávez möjligheter till omval.

På busstationen i Maracay, ett par timmars färd från Venezuelas huvudstad Caracas, sitter hundratals resenärer och väntar. I folkmyllret är det ett samtalsämne som ständigt återkommer: de många elavbrotten.

– I går kväll hade vi ett sju timmar långt avbrott hos oss. Sådant hände aldrig förr, nu sker det varje vecka! säger Javier, en äldre man som bor i samhället Palo Negro, några mil utanför Maracay.

Inför presidentvalet i morgon har oppositionens kandidat Henrique Capriles lyckats göra elavbrotten till en het valfråga. Regeringen har hemligstämplat statistiken men inofficiella rapporter talar om mer än 2 000 större elavbrott enbart i år.

Caracas har klarat sig relativt lindrigt undan, men så fort man lämnar huvudstaden blir vittnesmålen om ransoneringar och avbrott desto vanligare. Som i Maracay, till exempel.

– Fram till för ett par år sedan brukade det statliga elbolaget meddela avbrott i förväg. Men nu säger de ingenting. Jag har förlorat ett kylskåp, och när elen gick i förra veckan gick min tv sönder, säger den 19-åriga studenten Sara Sierra.

För fem år sedan lät Hugo Chávez förstatliga de sex stora elbolagen i landet. Tanken var att frysa elpriserna – vilket lyckats – men i gengäld har elavbrotten blivit desto fler.

Regeringen anklagar oppositionen för att sabotera elnätet, men några konkreta bevis har inte lagts fram. Många venezuelaner får allt svårare att förstå hur landet har problem med elförsörjningen när det har olje- och naturgasreserver i samma storleksordning som Saudi­arabien.

– Frysningen av elpriserna har lett till att det statliga bolaget inte ens kan finansiera de anställdas löner. Regeringen skjuter till pengar, men korruption och inkompetens i ledningen gör att underhållet eftersätts och att nyinvesteringar undviks, säger José Manuel Aller, professor vid Simon Bolivar-universitetet.

I Venezuela har antalet statsanställda fördubblats till 2,5 miljoner sedan Chávez kom till makten, och det finns gott om vittnesmål om en intern arbetskultur som kräver lojalitet och partidisciplin.

Den sortens korporativism kan förvisso vinna val – och Chávez är favorit till segern i morgon – men den premierar sällan kompetens och kritiskt tänkande.

Erik de la Reguera

Kandidaterna i söndagens presidentval

Hugo Chávez, 58, är socialistpartiets kandidat och Venezuelas president sedan 13 år tillbaka. Han lovar utrota arbetslösheten och bostadsbristen helt och vill skapa tio nya universitet. Gick nyligen igenom behandling för en cancersjukdom, men säger sig nu vara helt frisk.

Henrique Capriles, 40, är den samlade oppositionens kandidat. Han vill privatisera det statliga elbolaget, lovar hårda tag mot brottsligheten och en förändring av utrikespolitiken i mer USA-vänlig riktning. Har tidigare varit guvernör i delstaten Miranda.

-

Publicerat i DN den 6 oktober 2012.

You may also like...