Riva ned symbolik för folklig resning

MEXICO CITY. Natalia Gutiérrez skär försiktigt av snöret som håller fast valaffischen där uppe på lyktstolpen. Den vajar till i vinden och singlar ned mot den fuktiga asfalten.

– Bra jobbat! jublar aktivisterna nedanför Natalia medan hon försiktigt balanserar på cykelsadeln och kliver ned på marken.

Hon är inte den enda i Mexico City som ägnar sin fritid åt att skära ned valaffischer. På bara ett par veckor har ”quitaunanuncio” – riv ned en valaffisch – blivit en populär hashtag på Twitter, med mängder av bilder på nedslitna postrar och brett leende aktivister.

Bakgrunden till detta aningen udda folknöje är det president- och parlamentsval som väntar i Mexiko i juli. Enligt lag får partierna inte göra reklam för sina kandidater förrän tidigast den 29 mars. Men det har de struntat i, som vanligt.

– Det är så typiskt. Våra politiker klarar inte ens av att följa en så enkel regel. I stället tvingas vi leva med en enorm visuell förorening, säger Natalia när hon lite senare tar en kaffe tillsammans med sina tre cykelaktivistvänner: Andros Aznar, Naomi Araiza och Alejandra del Castillo.

De känner inte varandra sedan tidigare utan fick kontakt på Twitter när de letade efter någon som ville riva ned affischer. Alla är överens om att det egentligen är myndigheterna som borde göra detta. Men trots att stadskontoret hävdar att det rensat bort 47 ton valaffischer i år, så finns de ju ändå överallt.

– Det är en befrielse att få göra något praktiskt, säger Naomi.

Nedrivandet av valaffischer är också en i högsta grad symbolisk handling. Frustrationen över korruptionen bland politiker är påtaglig hos aktivisterna – liksom hos så många andra i Mexikos storstäder. Inte minst i medelklassen.

Länge låg en utbredd cynism som en våt filt över detta missnöje. Men det senaste året har en rad spontana initiativ börjat dyka upp på sociala nätverk. Det kan vara alltifrån stödaktioner för gripna aktivister till att samla in mat till hungrande bönder. Folk samlas kring medborgarrättsaktivister som sprider informationen snabbt och därför får tusentals följare.

– De sociala nätverken har förändrat mycket. Men det är också viktigt att göra saker i den fysiska verkligheten. Annars blir det bara tomt prat, säger Natalia Gutiérrez.

Några minuter senare rullar deras cyklar på stadens gator igen. Och alla stelt leende politiker är genast i farozonen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 17 mars 2012.