Oppositionella på Kuba greps inför påvebesök

MEXICO CITY. Med bara en vecka kvar till påven Benedictus XVI besök på Kuba, trappar kommunistregimen upp förföljelserna av oppositionella på ön. I söndags greps minst 70 medlemmar av den oppositionella gruppen Damerna i vitt i samband med en fredlig marsch i Havanna.

- Vi hade kommit ut från Santa Rita-kyrkan och gick tyst på led nedför trottoaren på Femte avenyn, som vi gör varje vecka. Men den här gången möttes vi av säkerhetspolis efter några kvarter. Poliserna fick understöd av en arg mobb av regeringsanhängare som slet oss i håret, knuffade och slog oss, säger Katia Sonia Martín, en taleskvinna för oppositionsgruppen Damerna i vitt, till DN.

Katia Sonia Martín och 21 andra aktivister greps och fördes till en polisstation, där de trängdes ihop i en minimal cell. Strax före marschen hade polisen också gripit ett femtiotal andra medlemmar i Damerna i Vitt på olika håll i huvudstaden Havanna.

- Det är klart att man blir rädd när sådant händer. Ett gripande på Kuba kan vara i en timme, en dag eller ett år – det är omöjligt att veta. Den här gången hölls vi fängslade i fem timmar. I slutändan tog de bara våra namn och adresser. Men innan vi fick lämna stationen sa en av poliserna att ”det är lika bra att ni gör er redo för det som väntar de närmaste dagarna”, säger Katia Sonia Martín.

Hoten och gripandena har ökat i antal på senare tid, vilket förefaller vara ett sätt för enpartistaten att sända en signal till oppositionen. I nästa vecka kommer påven Benedictus XVI på besök till Kuba, och med världens strålkastarljus riktade mot ön vill Castroregimen inte att grupper som Damerna i vitt ska stjäla uppmärksamheten.

Katolska kyrkan har tagit på sig en roll som medlare på ön de senaste åren - inte minst vid frigivandet av politiska fångar. Det finns därför en viss förhoppning bland oppositionella om att besöket ska leda till en politisk öppning.

-Vi har bett om att få träffa påven, men kyrkans företrädare vill inte lova oss något, säger Katia Sonia Martín.

Än så länge finns inte heller några som helst tecken på att Benedictus XVI kommer att ta upp frånvaron av yttrande- och pressfrihet på Kuba.

Samtidigt verkar Castroregimen ha ersatt de långa och internationellt kritiserade fängelsestraffen med en ny sorts systematiska korttidsgripanden av dissidenter. Det var det som drabbade Damerna i vitt i söndags.

Enligt människorättsgruppen CCDHRN gjordes 604 sådana korttidsgripanden enbart under februari månad, vilket innebär 19 frihetsberövanden av politiska skäl varje dag. Det är en fyrdubbling jämfört med 2010.

Erik de la Reguera

Samlas varje söndag

Damerna i vitt (”Damas de blanco”) bildades 2003 i Havanna av anhöriga kvinnor till 75 dissidenter som åtalats för att bland annat ha deltagit i en namninsamling för konstitutionella förändringar – vilket den kubanska regimen såg som högförräderi.

Sedan dess har Damerna i vitt samlats varje söndag i Santa Rita-kyrkan i Havanna, varifrån de har för vana att vandra några kvarter längs Femte avenyn, vitklädda och med blommor i händerna. Denna tysta protest skulle knappast ha väckt någon större uppmärksamhet i ett demokratiskt land, men på Kuba ses varje offentlig missnöjesyttring som ett potentiellt högförräderi av kommunistregimen.

De senaste två åren har de 75 männen och andra samvetsfångar frigivits, delvis tack vare Katolska kyrkans medling. Men Damerna i vitt fortsätter sina protester och kräver demokrati och yttrandefrihet. För det utsätts de för förföljelser, hot och massgripanden.

--

Publicerat i DN den 20 mars 2012.