MEXICO CITY. Venezuelas president Hugo Chávez planerade på lördagen att resa till Kubas huvudstad Havanna för att få cellgiftsbehandling för en cancer som kan vara livshotande. Samtidigt spred sig en känsla av ovisshet i Venezuela, där bara ett drygt år återstår till nästa presidentval.
Det fanns något ödesmättat i tonen när Hugo Chávez höll tal i venezuelansk tv i fredags kväll, lokal tid, och berättade om den kommande cellgiftsbehandlingen.
- Jag sätter min tro till läkarna som tar hand om mig, och i slutändan också till min egen beslutsamhet att leva vidare, sa Chávez, flankerad av sina båda vuxna döttrar som med sina ansiktsuttryck förstärkte intrycket av att presidentens tillstånd är livshotande.
Inför avresan till Kuba meddelade Chávez att han överför viss makt till vicepresidenten Elias Jaua och finansministern Jorge Giordiani, bland annat makten över budgetfrågor.
De första misstankarna om att allt inte stod rätt till med den 56-årige Chávez hälsa kom redan i början på juni i samband med ett statsbesök på just Kuba. Då stannade presidenten oväntat kvar på ön, till följd av ”en böld i magen”.
Efter 18 dagars tystnad och växande kritik från oppositionen på hemmaplan framträdde en påtagligt blek Chávez i Havanna och förklarade att läkarna hade upptäckt en cancertumör i hans mellangärde. Två operationer hade genomförts. Båda beskrevs som komplicerade, men framgångsrika.
Någon mer exakt information om vilken typ av cancer det rör sig om har inte getts sedan dess. Inte heller om hur allvarligt Chávez tillstånd är. Affärstidningen Wall Street Journal citerade i förra veckan två anonyma källor som hävdade att Chávez lider av tjocktarmscancer. Men från officiellt håll är det tyst.
Presidenten har bara sagt att han förebrår sig själv för att ha väntat så länge med att gå till läkaren, vilket skulle kunna tolkas som att cancern upptäckts på ett sent stadium.
Att Chávez nu tvingas åka till Kuba på nytt för cellgiftsbehandling gör att de av hans fiender som spekulerar kring att han snart tvingas lämna politiken, får vatten på sin kvarn.
Samtidigt skakar Chávez sjukdom hans eget socialistparti, där de flesta av medlemmarna hade räknat med att han skulle ställa upp till omval i nästa års presidentval. Nu är även detta oklart.
- En intern maktkamp är på väg att bryta ut. Chávez gör sitt bästa för att mana till enighet, men i bakgrunden positionerar sig de av chavisterna som förespråkar väpnad kamp gentemot de demokratiska socialisterna; den militära falangen mot de civila, och så vidare, säger Angel Alvarez, professor i statsvetenskap vid UCV-universitetet i Caracas.
Men vad händer då om Hugo Chávez blir långvarigt sjuk... eller om han dör?
- Det finns ingen given efterträdare. Den ende som ens tillfälligt kan hålla ihop partiet är hans bror, Adan Chávez. Men då krävs att Hugo Chávez fortfarande är vid liv, säger Angel Alvarez till DN.
Adan Chávez är två år äldre än sin bror och guvernör i delstaten Barinas. Han saknar sin broders karisma och beskrivs ofta som mer vänsterradikal.
- Adan är den ende som Hugo Chávez litar på i nuläget. Men hans radikalism skulle kunna leda till ökad polarisering, såväl inom landet som i relationen till USA. För att inte tala om inom det egna partiet, säger Angel Alvarez.
Erik de la Reguera
Flera länder rädda att bli av med stöd
MEXICO CITY. Att Hugo Chávez är sjuk i cancer är inte bara en politisk bomb i Venezuela, utan i hela Latinamerika. Flera mindre länder med vänsterregeringar i regionen skulle få svårt att klara sig utan det stöd som Chávez håller dem under armarna med.
- Jag ber till Gud och den heliga jungfrun att vi snart får se ett tillfrisknande för Hugo Chávez!
Det sa Nicaraguas president Daniel Ortega när han just fått höra nyheten om sin venezuelanske kollegas sjukdom. Och reaktionen var inte enbart en fråga om empati.
Sedan den gamle gerillaledaren Ortega kom till makten för några år sedan har Nicaragua slutit avtal värda miljontals dollar med Hugo Chávez regering i Venezuela, samtidigt som landet distanserat sig från traditionella biståndsgivare i Europa – däribland Sverige. Exakt hur stora beloppen är hålls hemligt, men de stödprogram till fattiga som Ortega satsat på vore sannolikt omöjliga utan venezuelanskt bistånd.
Oljetillgångarna i Venezuela har på så vis gett Hugo Chávez möjlighet att köpa politiskt inflytande utomlands. Framförallt under den period då oljepriset stod som högst.
Efter den globala finanskrisen har Chávez haft betydligt mindre pengar att spendera, samtidigt som den höga inflationen i Venezuela ställt till inrikespolitiska problem. De demokratiska övertrampen från Chávez sida har också minskat attraktionskraften i hans "2000-talets socialism".
I dag är det därför Brasilien och dess mer socialdemokratiska väg som lockar flest vänsterpolitiker i Latinamerika. Men Chávez dröm om ett starkt, rött Latinamerika som står oberoende gentemot USA delas fortfarande av många vänsterregeringar i regionen.
De mer radikala av dem uppskattar också att han gång på gång visat sig vara beredd att ta konflikt med USA. Inte minst bröderna Castros kommunistregim på Kuba, som kommit att bli beroende av subventionerad venezuelansk olja. Att hålla den venezuelanska presidenten vid liv ligger därför i högsta grad i Castroregimens intresse.
Erik de la Reguera
En president med mycket makt
Den före detta arméofficeren Hugo Chávez valdes till president i Venezuela 1999, till följd av utbrett missnöje med de etablerade partierna och den nyliberala politik som dominerade i Latinamerika under 1990-talet. Till en början höll Chávez relativt låg profil, men efter ett kuppförsök 2002 som han skyllde på USA valde han att alliera sig med Castroregimen på Kuba.
Till skillnad från bröderna Castro har dock Chávez ”bolivariska revolution” hela tiden baserats på segrar i demokratiska val. Den venezuelanske presidenten har behållit makten tack vare olika typer av stödprogram och sin förmåga att via teve, radio och andra medier knyta an till landets fattiga.
Samtidigt har makten i allt högre grad koncentrerats kring presidentens egen person. Människorättsorganisationer som Human Rights Watch har kritiserat att politiska motståndare utsatts för förföljelser och att en del kritiska etermedier fått sina sändningstillstånd indragna.
Chávez utrikespolitiska vision är ett starkt Latinamerika som står oberoende mot USA. Han har bland annat lanserat ALBA, en regional samarbetsorganisation för vänsterregeringar, och tillsammans med Brasilien varit drivande i skapandet av Unasur, Sydamerikas motsvarighet till EU.
Publicerat i DN den 17 juli 2011.