TV-serie var hemlig kampanj för polisen

MEXICO CITY. ”El Equipo”, teamet. Så heter en ny och omtalad polisserie som gått i mexikansk tv de senaste veckorna. Huvudpersonerna är medlemmar av en elitstyrka med uppdrag är att bekämpa den organiserade brottsligheten.

De har allehanda högteknologiska hjälpmedel till hands, bilder flimrar förbi på datorskärmar, snabba sökningar görs i register och dramatiska skottväxlingar äger rum vid maffiabossars residens.

Så långt hade det kunnat röra sig om vilken amerikansk polisserie som helst. Men det här är inte USA – det är Mexiko. De som bänkar sig framför tv-apparaterna möts av något minst sagt ovanligt: mexikanska poliser som framställs som hjältemodiga, självuppoffrande och – kors i taket – hederliga.

I det här landet finns det en sak som nästan alla lär sig från barnsben: att man inte kan lita på polisen. Oräkneliga rån, kidnappningar och andra grova brott har gång på gång visat sig vara kopplade till lagens väktare. I veckan slog en FN-rapport fast att tortyr fortfarande används flitigt av ordningsmakten. Och så sent som 2008 sa självaste president Calderón att hälften av landets poliser var ”otillförlitliga”.

Sedan dess har en satsning gjorts för att rensa ut korruptionen. Hundratals poliser har sparkats på olika håll i landet, nya rekryter har skolats in och lönerna höjts. Men trots det avslöjas ständigt nya fall av maktmissbruk och brottslighet inom polisen.

Därmed inte sagt att det inte finns några ärliga poliser alls i Mexiko. En och annan vardagshjälte försöker envist stå emot den korrupta kulturen inom kåren och tjäna medborgarna. Men kriget mot maffian rymmer - milt uttryckt - fler gråskalor än den svartvita bild som getts i tv-serien El Equipo.

Häromdagen avslöjade tidningen El Universal att tv-serien i själva verket finansierats av den mexikanska regeringen - för att förbättra polisens image. Drygt 60 miljoner kronor av de mexikanska skattebetalarnas pengar ska i hemlighet ha plöjts ned i de 15 avsnitt om ”anonyma polishjältar” som tv-stationen Televisa nu sänt på bästa sändningstid. Serien var med andra ord ett rent beställningsjobb från säkerhetsministeriet.

Frågan är om det bidrar till att öka allmänhetens förtroende.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 18 juli 2011.