Koleran på väg att bli politisk kris

MEXICO CITY. Den koleraepidemi som brutit ut i det redan svårt ansatta Haiti är på väg att förvandlas till en politisk kris. På bara en knapp månad har fler än 1 000 människoliv krävts och ilskan växer nu mot FN:s fredsbevarande trupper, som anklagas för att ha satt i gång smittspridningen.

Våldsamma gatuprotester har de senaste dagarna ägt rum i en rad städer i norra Haiti, där de flesta fall av kolera i landet hittills har registrerats.

I måndags kväll dödades två civilpersoner i sammandrabbningar med FN-styrkan Minustah i Cap Haitien, där demonstranterna enligt FN angrep soldaterna med stenar, tillhyggen och skjutvapen.

Ytterligare en person uppgavs på onsdagen ha skjutits ihjäl vid sammandrabbningar med FN-soldater i Cap Haitien. Enligt AFP var det oklart om det var en demontrant, polis eller FN-soldat som avlidit.

Demonstranterna anklagar FN-soldater från Nepal för att ha tagit kolerasmittan till landet, men hittills har laboratorieanalyser bara kunnat bekräfta att det rör sig av en typ av kolera som är vanlig i Asien. Det är fortfarande oklart om det verkligen var de nepalesiska soldaterna som förde smittan till Haiti.

– Eftersom kolera är en helt ny sjukdom i Haiti saknas det motståndskraft mot den. Många haitier är dessutom rädda och vet inte mycket om sjukdomen, vilket försvårar både det förebyggande arbetet och att nå fram till de sjuka i tid, säger Aurora Revuelta på Läkare utan gränser i Haiti till DN.

Sedan de första fallen registrerades i slutet av oktober har 15 000 människor insjuknat och minst 1 034 avlidit i sjukdomen. Oron är stor över att smittan ska få fäste i huvudstaden, där tiotusentals människor fortfarande bor i tältläger efter jordbävningen i januari.

– De senaste dagarna har vi upptäckt flera kolerafall i Port-au-Prince som inte har koppling till personer som anlänt från norra delen av landet. De dåliga sanitära förhållandena försvårar givetvis arbetet med att förebygga smittspridningen, säger Aurora Revuelta.

Fall har också upptäckts i grannlandet Dominikanska republiken.

Rädslan, utsattheten och den bristande kunskapen om sjukdomen har bidragit till att protesterna flammat upp runt om i Haiti. Men den 12 000 man starka FN-styrkan Minustah lägger också en del av skulden på ”politiska aktörer” som medvetet sägs underblåsa protesterna inför det presidentval som är tänkt att hållas den 28 november.

”Det sätt som händelserna utvecklats på gör det sannolikt att det rör sig om politiskt motiverade aktioner”, skriver Minustahs ledning i ett uttalande. Haitis president Rene Preval manade i tisdags också landets invånare till lugn.

Därför kom det något oväntat när Sveriges nytillträdde ambassadör på Haiti, Claes Hammar, i går i en intervju påstod att han talat med en diplomatkälla som bekräftat att det är ”100 procent sant” att smittan kom från nepaleserna.

Uttalandet ifrågasätts nu av hans överordnade på UD.

– Jag vet inte vilken källa han har, men på UD har vi inte fått in någon FN-rapport som kan bekräfta eller dementera detta, säger UD:s presschef Anders Jörle till DN.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter (som en del i ett större paket) den 18 november 2010.