Mexico City: Revolutionen firas med pompa och ståt

MEXICO CITY. På lördag är det exakt 100 år sedan upprorsledaren Francisco Madero manade Mexikos befolkning att ta till vapen mot landets envåldshärskare Porfirio Diaz. Därmed tog 1900-talets första stora revolution, den mexikans­ka, sin början.

Det kostade mer än en miljon människor livet. Ändå firar Mexiko, stödd på den officiella version som gör gällande att revolutionen lade grunden till det nya, moderna Mexiko. Datumet högtidlighålls därför med pompa och ståt.
Annons:

I huvudstaden Mexico City förvandlas bland annat byggnaderna runt det enorma Zocalotorget till en 12 000 kvadratmeter stor filmduk där en ambitiös multimedieföreställning om revolutionen och de hundra år som gått sedan dess ska projiceras. Föreställningen visas varje kväll på slaget nio, från och med nu på tisdag. Mer om detta och andra evenemang finns på www.bicentenario.gob.mx.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN Resor den 14 november 2010.