Mexiko vill ha USA:s stöd mot knarkvåldet

MEXICO CITY. Förra helgens mord på tre personer med koppling till USA:s konsulat i Ciudad Juárez har lett till en växande oro i Washington för att amerikaner ska drabbas av fler våldsdåd. Den mexikanska regeringen slår dock ifrån sig kritiken och kräver mer insatser på amerikansk mark.

– Våldsbrotten är ett problem för båda våra länder och har sin grund i såväl drogkonsumtion som smuggling, säger Mexikos president Felipe Calderón.

Calderón efterlyser mer amerikansk kontroll av vapensmugglingen söderut, liksom insatser för att minska droganvändandet i USA – världens största illegala kokainimportör. I praktiken rör det sig dock om en markering mot den amerikanska regeringen, vars allt öppnare kritik mot Calderóns strategi väckt irritation i Mexico City.

USA:s säkerhetsminister Janet Napolitano har bland annat sagt att den mexikanske presidentens beslut 2006 att sätta in militären mot den organiserade brottsligheten ”inte har hjälpt alls”. Tidigare i veckan slog hon även fast att ”rättsstaten inte längre existerar” i Ciudad Juárez – en stad som vissa amerikanska försvarsanalytiker börjat kalla ”Bagdhad on the border”.

Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch ger Napolitano rätt. De anklagar den mexikanska militären för godtyckliga gripanden, systematisk tortyr med elchocker och plastpåsar som träs över fångars huvuden, liksom framtvingade erkännanden och en rad ”försvinnanden”.

Men Mexikos regering har hittills vägrat lyssna till kritiken.

– Napolitanos uttalanden är oacceptabla. Militären har en mycket viktig roll i Ciudad Juárez, sade inrikesminister Gómez Mont.

Att USA tar risken för ökat våld mot amerikaner på största allvar – oavsett om det är i Mexiko eller på amerikansk mark, där mexikanska karteller har etablerat sig i drygt 200 städer – visas dock av att en amerikansk toppdelegation med bland andra utrikesminister Hillary Clinton, försvarsminister Robert Gates, säkerhetsminister Napolitano och underrättelsechef Dennis Blair väntas anlända till Mexiko på tisdag i nästa vecka.

Erik de la Reguera

50 000 soldater i kamp mot brottsligheten

Omkring 18 000 människor har dödats sedan Felipe Calderón kom till makten i Mexiko 2006. Han valde tidigt att sätta in cirka 50 000 soldater mot den organiserade brottsligheten, eftersom polisen ansågs allt för infiltrerad av kartellerna. Men framgångarna har varit få och Calderóns kritiker anklagar honom för att ha fokuserat för mycket på gängbrottslighet, i stället för på kamp mot korruption och penningtvätt.

Antalet mord per år har ökat kraftigt i landet, till 7 700 år 2009. Detta sedan en våldsam kamp om miljardintäkterna från kokain- och annan drogsmuggling har brutit ut i den undre världen.

Militären anklagas dessutom för grova övergrepp mot civilbefolkningen. Och vissa delar av landet kontrolleras i praktiken av någon eller några av de sex-sju olika stora drogsyndikaten.