Kokaindebatt

Jag var med i SVT:s Debatt i går och talade om kokain (man kan se programmet här, spola fram till mitten).

Har egentligen lite svårt för denna modell med en panel på tio personer som var och en bara får omkring en minut på sig för att säga nåt.

Men Belinda Olsson gör ett utmärkt jobb med tanke på förutsättningarna, och en del vettigt hann ändå bli sagt.

Det är dock lite synd att den svenska drogdebatten fortfarande är så fastlåst i gamla hjulspår. Jag hade gärna sett att till exempel Jan Söderqvist kunnat driva en tydligare legaliserings- eller avkriminaliseringslinje. Det skulle ge en spänstigare debatt, rent intellektuellt sett.

I vår bok (som finns ute i bokhandeln om en dryg vecka) väjer vi inte för legaliseringsdebatten. Den är viktig och högst levande, inte minst i Latinamerika.

Man måste kunna tala om detta, och väga argument för och emot. Allt annat är att ge drogliberaler i Sverige möjligheten att hävda att de sitter på en censurerad, hemlig lösning.

Det är också dags att svenskar inser att alla som tar kokain inte är missbrukare. Det finns många - faktiskt en majoritet - som bara är "brukare". Vi har mött många av dem i vår bok.

Men med kokainbruk kommer också ett ansvar. Den som köper kokain bidrar aktivt till att göda de maffior som raserar länder, undergräver demokratier och är ansvariga för tiotusentals människors död varje år. Så enkelt är det. (ledsen om jag sabbar festen)