Hans livsverk rann ut

SAGRADA FAMILIA. Chiles vinproducenter drabbades hårt av det stora jordskalvet för en vecka sedan. DN har besökt en av många vingårdar där byggnader och lagringskärl gått förlorade och hundratusentals liter vin runnit ut i avloppet.

– Jag har kämpat i sju decennier för att bygga upp den här vingården. Och så slås det i spillror på bara två minuter! säger Daniel Guell frustrerat.

Stödd på sin käpp går den 90-årige vinodlaren runt och inspekterar sitt livsverk. Han möts av nedrasade väggar, krackelerade vinbehållare och tusentals flaskor som gått i kras. En frän doft av vin hänger över lagerlokalen. Många av de trätunnor och ståltankar som de olika vinerna lagras i – en del av dem dyra årgångsviner – gick sönder den där natten för en dryg vecka sedan när allt började gunga och skaka. Omkring 300 000 liter rödvin, vitt vin och mousserande vin rann rakt ut i avloppet.

– Våra Chardonnay Sauvignon, Syrah, Malbec… Så mycket arbete till ingen nytta. Men vi är ändå lyckligt lottade, åtminstone jämfört med många av de andra gårdarna här i regionen, säger Daniel Guell.

Hans vingård La Fortuna ligger i Chiles mest berömda vindistrikt, inte långt från städerna Curicó och Sagrada Familia. Stora, kända vinmärken som Concha y Toro och Miguel Torres har mycket av sin produktion förlagd hit. Även de har drabbats hårt.

Enligt de chilenska vinodlarnas federation har omkring 12,5 procent av landets vintillverkning slagits ut. Med det är fortfarande högst preliminära siffror. Kommunikationerna har varit dåliga efter skalvet och när DN åker runt mellan vingårdarna är många mindre odlare oroade för att de ska tvingas sälja sitt land.

– Under mina år i industrin har jag upplevt fyra stora skalv – men inget har varit så starkt och förödande som det här, säger Daniel Guell.

Hans familj beräknar kostnaden för återuppbyggnaden av deras vingård till omkring en och halv miljon dollar (cirka 11 miljoner kronor). Det är en stor kostnad för dem. Men Daniel Guell hoppas ändå att han inte ska behöva säga upp någon av de omkring 350 arbetare som arbetar på vingården.

– Vårt mest akuta problem är att skörden börjar nu om en vecka. Själva vinodlingen har ju inte skadats, men vi vet inte vad vi ska göra med alla druvorna. Det är en kamp mot tiden, säger Daniel Guell.

Erik de la Reguera