Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Redsel preger Honduras

TEGUCIGALPA. Idet skumringen faller over hovedstaden i Honduras, Tegucigalpa, onsdag kveld, fikk mange av byens innbyggere det uvanlig travelt med å komme seg hjem. Etter militærkuppet i landet våger ingen lenger å bevege seg ensom i gatene etter mørkets frembrudd.

Da Aftenposten.no var på stedet i går takket taxisjåfører nei til lengre kjøreturer, butikkmedarbeidere dro hjem og gateselgerne pakket sammen sakene i all hast.

Tilfeldige fengslinger
Klokken 22 var hele byen nærmest helt øde. Kun de grønnkledde mennene med automatvåpen var å se mens de patruljerte i gatene i det stille regnet.

Det har vært portfud hver natt i Tegucigalpa etter søndagens militærkupp. Onsdag fikk den nye regjeringen i Honduras også parlamentets godkjennelse til å sette til side flere av innbyggernes konstitusjonelle rettigheter.

Det innebærer at politiet og militæret nå får rett til å bryte seg inn i personers hjem uten en ransakelsesordre - de timene som portforbudet gjelder (altså fra ti om kvelden til seks den påfølgende morgenen). De kan også holde folk fengslet i opp til 24 timer uten at det er en strafferettslig mistanke rettet mot dem.

- Vil hindre demonstrasjoner
Innbyggerne mister også bevegelsesfriheten, retten til å demonstrere, fri informasjonsflyt og roen i sine hjem. Alt for å hindre voldsomme protester, så klart, mener den nytilsatte presidenten Roberto Micheletti.

De som støtter den avsatte presidenten Zelaya har brått også fått grunn til å frykte hver gang det er noen som banker på døren deres.

Kuppmakerne i Honduras trosser fortsatt det voksende internasjonale presset, og avviste onsdag igjen alle muligheter for at president Manuel Zelaya får vende tilbake. De har varslet at han vil bli arrestert dersom han vender tilbake til landet.

- Kun gjennom invasjon
Interimspresident Roberto Micheletti sier at det bare ville være gjennom en utenlandsk invasjon at Zelaya kunne få igjen stillingen sin.

– Vi kan ikke forhandle om noe, fordi det foreligger arrestordre på Zelaya for forbrytelsene han begikk mens han var offentlig tjenestemann, sa Micheletti onsdag, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

– Han kommer aldri tilbake til makten. Vi har forpliktelser overfor folket. Vi trenger ikke å forhandle om noe med noen andre, føyde han til.

Erik de la Reguera

You may also like...