Mario Benedetti död

MEXICO CITY. Den uruguayanske författaren och poeten Mario Benedetti är död. Han avled på söndagskvällen 88 år gammal i sitt hem i Montevideo efter en längre tids sjukdom.

Mario Benedetti var under flera decennier en av Latinamerikas mest angelägna och folkkära röster. I sitt hemland Uruguay var han känd som den kanske främste företrädaren för ”Generation 45”, en samhällskritisk författargeneration som även Idea Vilariño och Juan Carlos Onetti tillhörde.

Under de tolv åren av militärdiktatur i Uruguay (1973-1985) tvingades Benedetti gå i landsflykt för att komma undan regimens förföljelser. I exilen i Argentina, Peru, Kuba och Spanien fortsatte han dock sin omfattande produktion.

Totalt publicerade Benedetti ett åttiotal verk i en rad olika genrer. På svenska finns romanen "Nådatiden" (La Tregua) utgiven. Men det är framförallt Benedettis poesi som gjort honom till den folkkäre författare som han i dag är i Latinamerika.

"No te salves", "Corazón coraza", "Táctica y estrategia" och “Rostro de voz” är bara några av de dikter som generationer av latinamerikaner lärt sig att hålla av och deklamera. Det gäller inte minst inom de vänsterkretsar som Benedetti själv gärna identifierade sig med.

Erik de la Reguera

DN 2009-05-18