Domare fryser tillgångar hos Skanska

MEXICO CITY. En domare i Argentina har beordrat frysa tillgångar i byggföretaget Skanska till ett värde av 36 miljoner kronor. Åtgärden sker i väntan på en dom i en uppmärksammad korruptionsutredning mot bolaget.

Pengarna som nu fryses i Skanska uppges motsvara det belopp som bolaget tros ha tagit ut som "överpriser" i samband med ett bygge av en stor gasledning i Argentina 2005. Enligt dagstidningen Clarín misstänks dessa pengar ha betalats ut som mutor till höga statstjänstemän.

Samma tillvägagångssätt misstänks ha använts vid upphandlingen av en annan gasledning, varför ett lika stort belopp kan komma att frysas även i det fallet.

Skanskas presschef Peter Gimbe bekräftar för DN att bolaget tvingats ställa ut en bankgaranti på 17 miljoner pesos, motsvarande 36 miljoner kronor, för att säkra att Skanska kan betala ett eventuellt skadestånd.

Han skriver i en kommentar att "vi anser att beloppet är helt galet, det motsvarar det belopp som våra tidigare medarbetare betalat i falska fakturor. Vi kan inte se att det på något sätt hänger ihop med ett eventuellt för högt pris."

Än finns inte någon fällande dom mot Skanska, men den svenska koncernledningen erkände redan 2006 att luftfakturor förekommit och den lägger all skuld för det inträffade på den lokala ledningen.

Skandalen växte i omfattning 2007, då två höga statstjänstemän tvingades avgå i Argentina och flera höga politiker, bland andra den dåvarande presidenten Néstor Kirchner, kom under hård kritik.

Skanskas tidigare finanschef i Latinamerika, José Alonso, anklagade i samband med det koncernledningen för att försöka köpa de lokala chefernas tystnad med avgångsvederlag i mångmiljonklassen.

Det förnekas av Skanskaledningen, som menar att företaget enligt argentinsk lag är skyldigt att betala ut avgångsvederlag så länge inte någon fällande dom finns.

I Sverige konstaterade överåklagare Christer van der Kwast i januari 2008 att misstankarna mot den svenska koncernledningen var för svaga för att inleda en förundersökning.

Erik de la Reguera

DN 2009-05-19