En väska full med dollar valsar runt

En mystisk resväska har den senaste veckan gett Argentinas nytillträdda president Cristina Kirchner allvarlig huvudvärk och orsakat diplomatiska förvecklingar med USA.

Historien började den 4 augusti, knappt tre månader före det argentinska presidentvalet, då tullen på Buenos Aires internationella flygplats upptäckte en väska som innehöll buntar med gröna sedlar - sammanlagt 800
000 dollar.

Väskans ägare, affärsmannen Alex "El Gordo" (tjockisen) Antonini Wilson, hade suttit med den i knäet i det lilla Cessnaplan som han färdats med från Caracas i Venezuela. Tillsammans med honom färdades flera anställda på det venezuelanska oljebolaget PDVSA, kronjuvelen i president Hugo Chávez nationsbygge.

En skärrad Antonini Wilson lyckades prata sig ur situationen och ett par dagar senare flydde han via grannlandet Uruguay till Miami i USA.

Argentinska medier försökte under några dagar gräva fram vem pengarna var avsedda för och vem som var avsändaren. Men granskningen resulterade bara i spekulationer och lösa anklagelser.

Därmed kunde saken ha varit ur världen.
Men det hela tog en ny vändning för en knappt vecka sedan när FBI-agenter grep tre venezue-lanska och en uruguayansk medborgare i Miami, misstänkta för att arbeta för den venezuelanska underrättelsetjänsten Disip och för att försöka sopa igen spåren till väskans avsändare.

Den man som burit på den berömda resväskan, Antonini Wilson, fanns dock inte bland de gripna. Han hade i stället gått med på att samarbeta med FBI och spela in samtal med sina medbrottslingar med dold mikrofon.

På ett av banden säger en av de gripna att pengarna kom från president Hugo Chávez och var avsedda för Cristina Kirchner.
Det kan tyckas logiskt, då Chávez under hela kampanjen gav sitt stöd till Kirchner. Men de båda presidenterna förnekar bestämt de generande uppgifterna.

- Väskan var inte till mig. Den här presidenten må vara kvinna, men hon tänker inte låta sig pressas. Jag kommer att fortsätta att odla goda relationer till hela Latinamerika, inklusive Venezuela, sade Cristina Kirchner med udden riktad mot USA.

Erik de la Reguera

DN 2007-12-17