VILLA CARDAL. Nu i oktober ska datorn till världens fattiga barn börja masstillverkas. DN besökte en testskola i Uruguay, där barnen nu har använt de grönvita datorerna i ett halvår.
Ett lätt vårregn faller över låg- och mellanstadieskolan i det lilla samhället Villa Cardal på den uruguyanska landsbygden. Gröna hagar sträcker sig så långt ögat når och en och annan ko idisslar i regnet. Nästan alla som bor här är mjölkbönder, och har så varit i generationer.
Men något har förändrats. Från salarna i den lilla skolan hörs ett dovt surr. När jag tittar in sitter eleverna hukade över små färgglada datorer.
- Jag tycker det är roligast att arbeta med bloggen! säger Augustina Muñoz, som går i fjärde klass.
Hon visar stolt upp de bilder som hon tänker lägga ut på nätet.
- Jag ska skriva en artikel om min farfars bageri, förklarar hon och dubbelklickar på en ikon.
Sedan i maj i år har Villa Cardals skola fått testa de nya bärbara datorer som regeringen planerar att ge till Uruguays alla låg- och mellanstadieelever. Nyligen bekräftades att den amerikanska välgörenhetsorganisationen One laptop per child senare i år ska leverera
100.000 datorer i ett första steg.
I Villa Cardal har de 180 eleverna redan fått sina alldeles egna grönvita laptops. Och med datorerna kom också internet till byn.
- En enkät som vi gjort visar att fyra procent av barnen hade internet hemma innan projektet började. I dag är siffran uppe i drygt 90 procent, säger Marcelo Galain som är rektor på skolan.
Gratis "hotspots" för trådlös internetanslutning har satts upp runt om i Villa Cardal för att barnen ska kunna göra läxor och arbeta i hemmet. Det har även de vuxna haft nytta av.
- Min pappa är bonde och jag har hjälpt honom med många saker sen jag fick datorn. Det har varit allt från att kommunicera med mjölkinköparna till att räkna ut vilket pris vi ska ta för mjölken, säger Joel Nicoletti, som går i sjätte klass.
På hans dator har en av de små plastantennerna ramlat av.
- Ja, datorn föll i golvet. Men den fungerar fortfarande, säger han skuldmedvetet.
Joels dator är inte den enda som råkat ut för skador. En tredjedel av datorerna har behövt repareras sedan projektet inleddes i maj, och det trots att tillverkarna säger sig ha gjort dem så slittåliga som möjligt.
Bristerna ska enligt regeringen ha åtgärdas när den fullskaliga lanseringen äger rum. Men en oro finns för att servicekostnaderna ska bli ohanterliga.
De flesta lärarna i Villa Cardal är positiva till det nya grönvita arbetsverktyget, även om många efterlyser vidareutbildning.
- Hittills har vi bara fått utbildning i själva tekniken, inte i hur vi ska använda datorn i det pedagogiska arbetet. Det har varit upp till den enskilda läraren att hitta användningsområden, säger Alicia Lamaita som är lärare för årskurs sex.
- Men vi har märkt att många elever utvecklar sin läs- och skrivförmåga betydligt snabbare. De verkar mer motiverade när de arbetar med datorerna, säger hon innan hon skyndar vidare till en elev som har en fråga om en internetsökning.
Erik Gustafsson
DN 2007-10-21