Lättat Brasilien vann

BUENOS AIRES. Efter en blek start på VM-kvalet var Brasiliens stjärnor pressade att hitta formen. Och som de gjorde det. Ronaldinho, Kaká och Robinho låg bakom alla målen när Ecuador skåpades ut med 5-0 sent på onsdagskvällen.

Åskådarna på den nyinvigda Maracaná-stadion i Rio de Janeiro fick se Brasilien inleda trevande och för en stund verkade det som om det skulle bli en upprepning av söndagens bleka insats mot Colombia, som slutade med 0-0 och ledde till hård kritik mot laget i brasilianska medier.

Men i 19:e minuten blixtrade Robinho till med en lobb fram till framrusande högerbacken Maicon, som tog sig runt sin försvarare och slog in en flack boll till Vágner Love, som bara hade att stöta in 1-0.

Love var den av spelarna som blev hårdast åtgången efter Colombiamatchen och det var därför med ett lättat leende han reste sig från målområdet.

Efter målet började spelet lossna för Brasilien. Men det var inte förrän i andra halvlek som "trio de ouro" (gyllene triangeln) som Ronaldinho, Kaká och Robinho kallas i hemlandet, fick ordentlig fart under fötterna.

Ronaldinhos berömda leende återvände i 72:a minuten när han fick på en tå på ett lågt skott från Kaká - en styrning som fullständigt ställde målvakten Daniel Viteri.

Ett tröttkört Ecuador orkade sedan inte stå emot superstjärnorna. I 76:e minuten snappade Kaká upp en misslyckad rensning utanför Ecuadors straffområde och gjorde ett av VM-kvalets snyggaste mål hittills när han skruvade in bollen i målvaktens vänstra kryss.

Sju minuter senare var det Robinhos tur att ha uppvisning: två försvarare snurrades upp med lika många tvåfotsdribblingar och sedan serverades inhopparen Elano, som gjorde 4-0.
Målorgien avslutades i 85:e minuten, sedan den olycklige Viteri gjort en tavla på ett skott som Kaká fått felträff på.

Segern för upp Brasilien på andra plats i tabellen, två poäng efter Argentina, som är det enda land som vunnit båda de inledande matcherna.

På torsdagskvällen spelades ytterligare tre matcher i VM-kvalet. Paraguay slog grannlandet Uruguay med 1-0, Bolivia klarade 0-0 mot Colombia och Chile övertygade med en 2-0-seger mot Peru.

Erik Gustafsson

DN 2007-10-18