Argentina i topp i sydamerikanska VM-kvalet

BUENOS AIRES. Argentina gick upp i topp i det nyligen påbörjade sydamerikanska VM-kvalet när Riquelme, Messi och kompani spelade ut Venezuela sent på tisdagskvällen. Samtidigt försökte Brasilien hitta formen efter en svag inledning av kvalet.

Värmen dallrade över Pachenho Romero-stadion i kuststaden Maracaibo när Venezuela tog emot Argentinas landslag.

Venezolanerna hoppades att den tropiska hettan skulle störa de argentinska stjärnorna. Men den här kvällen kunde inte ens de bittra minnena från sommarens finalförlust på samma arena i Copa America skaka Argentina. Det var klasskillnad från första stund.
Annons:

I den sextonde minuten mötte mittbacken Gabriel Milito en hårt skruvad frispark från Riquelmes högerfot med huvudet och 0-1 var ett faktum. En knapp halvtimme senare, i den 43:e minuten, bröt Lionel Messi in från högerkanten och sköt ett stenhårt skott från straffområdesgränsen som fastställde slutresultatet 0-2.

I och med segern går Argentina upp i topp i det sydamerikanska kvalet inför VM i Sydafrika 2010.

Den store dirigenten bakom lagets båda inledande segrar har varit Roman Riquelme. Två frisparksmål mot Chile i lördags och en assist i matchen mot Venezuela talar sitt tydliga språk.

Riquelme sitter bänkad i spanska Villarreal, men trots det har några tecken på matchovana inte synts till. Förra säsongen var han utlånad till Boca Juniors, där han gjorde succé, och många trodde därför att han skulle lämna Europa för gott.

Någon uppgörelse nåddes dock aldrig och Riquelme har fallit i onåd i Villarreal. Det dramat är den stora snackisen bland argentinska fotbollsfans och många tror att stjärnan kommer att lösas från sitt kontrakt i december. Riquelme själv tiger som muren.

Den andra storfavoriten i VM-kvalet, Brasilien, gjorde en svag insats mot Colombia i den första kvalmatchen, som slutade 0-0. Pressen på spelarna är därför hård inför matchen mot Ecuador, som spelas natten mot torsdagen svensk tid.

- Så är det alltid för brasilianska landslag, oavsett motstånd, sade förbundskaptenen Dunga till brasilianska medier inför matchen.

Han valde att ge "trio de ouro" (gyllene triangeln), som Kaká, Ronaldinho och Robinho kallas i Brasilien, förnyat förtroende mot Ecuador.

Bakom de bägge storfavoriterna i kvalet är det desto jämnare. Uruguay, Paraguay och Colombia har sett starka ut i helgens öppningsmatcher, men även Venezuela har visat att de kan överraska mot svagare motstånd.

Fyra VM-platser finns i potten och ytterligare en plats görs upp om mellan femman i kvalet och ett lag från Concacaf-regionen i Nord- och Centralamerika.

Erik Gustafsson

DN 2007-10-17