Andra valomgång väntar i Guatemala

GUATEMALA CITY. Som väntat blev det socialdemokraten Álvaro Colom och exgeneralen Otto Pérez som blev de stora segrarna i söndagens presidentval i Guatemala. Colóm fick flest röster, men i den andra valomgång som nu väntar är det den hårdföre generalen som ligger bäst till.

Den kandidat som fick flest röster på söndagen var Álvaro Colom, vars parti UNE kallar sig socialdemokratiskt. Men med bara 28 procent av väljarstödet kan han inte känna sig säker på att segra i den andra omgången.

Tvärtom är det Otto Perez, en före detta general som lovar hårda tag mot brottsligheten i det lilla centralamerikanska landet, som ser ut att ha vind i seglen.

Han fick visserligen bara 24 procent av väljarsympatierna i söndagens val, men i en andra omgång räknar han med att många av dem som stöder det regerande högerpartiet GANA lägger sin röst på honom.

Pérez supportrar firade under natten valframgången med de för Guatemala så typiska fyrverkeripjäserna, vilka för en utländsk besökare snarare förefaller vara konstgjorda bomber.

GANA:s kandidat Alejandro Giammattei kom trea i valet, med 17 procent av rösterna, medan mayaindianen och fredspristagaren Rigoberta Menchu fick nöja sig med en sjätteplats, hopplöst efter de båda segrande kandidaterna.

Menchu säger dock att hon och hennes parti Encuentro por Guatemala ser det här som uppvärmning inför nästa presidentval.

Den stora valfrågan har varit hur man ska komma till rätta med brottsligheten i landet.

Förra året mördades drygt 5.800 människor i Guatemala och även valrörelsen har präglats av våldet.

Ett femtiotal kandidater, aktivister eller familjemedlemmar till dem har mördats under upptakten till valet.

Erik Gustafsson

DN 2007-09-11