Överallt en leende Nasrallah

Den senaste veckan har gatubilden i Damaskus förändrats av en knubbig man med skägg, turban och stora glasögon. När man minst anar det dyker han upp, fromt leende från affischer, bildekaler och butiksfönster.

Han ser faktiskt ganska snäll ut. Visste man inte bättre skulle man kunna tro att det bara var en hygglig 46-åring med lite udda klädsmak.

Naturligtvis rör det sig om Hizbollahs högste ledare, Hassan Nasrallah. Denne Israels fiende nummer ett är minst sagt populär i Syriens huvudstad. I ett land där president Assads bild finns uppsatt på nästan alla offentliga platser, är det ovanligt att se en annan person ta upp konkurrensen.
Annons:

På marknaden i gamla stan står Yousuf Abu Korra och säljer t-tröjor med Hizbollahledaren avbildad på framsidan.

- Affärerna går bra. Det är många som vill ha Nasrallah-tröjor, säger han och ler brett.

Tröjorna finns i olika färger och med gerillaledaren i olika vinklar och varierande ansiktsuttryck. För motsvarande 20 kronor får man ha honom på bröstet. En gul Hizbollahflagga kostar ungefär lika mycket, och nöjer man sig med en affisch kommer man undan med en femma.

- Alla här älskar Nasrallah. Han talar klokt, säger Yousuf Abu Korra, som bara någon timme tidigare sett gerillaledaren göra ännu ett trotsigt uttalande i teve.

När jag frågar hur det kan komma sig att den här sortens tröjor och affischer är vanligare i Syrien än i Libanon, rycker han på axlarna.

- Syriens regering och de flesta som bor här stödjer Hizbollah. Det är därför, säger han lakoniskt.

Exakt hur nära banden är mellan Hassan Nasrallah och Syriens president Assad vet ingen. Men ska man döma av de affischer där de båda står vända mot varandra och ler, så har inte relationen försämrats.

Många bedömare menar därför att Syrien har en nyckelroll för att få stopp på kriget i Libanon. Men att varken Syrien eller Iran var inbjudna till den konferens i Rom som behandlade krisen, gjorde knappast polariseringen mindre.

- En lösning på konflikten kan inte ske utan att Hizbollah, Syrien och Iran deltar i förhandlingarna, sade en syrisk minister på onsdagen.

Erik Gustafsson

DN 2006-07-27