USA tror på långsiktig vapenvila

BEIRUT. När USA:s utrikesminister Condoleezza Rice på måndagen inledde sin rundtur i Mellanöstern med ett oannonserat besök i Beirut uttryckte hon hopp om ”ett långsiktigt eldupphör”. Samtidigt meddelade Tony Blair att en fredsplan är i sikte. Men de diplomatiska ansträngningarna gav inget omedelbart resultat i södra Libanon, där hårda strider fortsatte att rasa.

Beiruts centrum var som förvandlat på måndagen. Den libanesiska armén hade plötsligt återuppstått efter att ha varit så gott som osynlig de senaste två veckorna och tungt beväpnade soldater stod vid varje gathörn.
Annons:

Runt regeringspalatset var stora pansarfordon och avspärrningar utplacerade. Vid lunchtid flög Condoleezza Rice in med helikopter från Cypern och väl på plats i regeringspalatset hälsades hon med kindpussar av Libanons premiärminister Fouad Siniora.

Den amerikanska utrikesministern tackade den libanesiske premiärministern för hans "mod och uthållighet", en symbolisk klapp på axeln för att Libanons reguljära armé inte satts in i stor skala mot de israeliska styrkorna i söder.

Det var en pressad premiärminister som tog emot Rice. I den södra delen av landet pågick under hela dagen intensiva strider mellan Hizbollah-milis och israelisk militär.

Under de tretton dagar som gått sedan striderna inleddes har minst 360 människor, varav de flesta civila, dödats i Libanon. Under samma tid har 37 israeler dödats, hälften av dem civila.

Fouad Siniora leder en mycket splittrad samlingsregering, där två av ministrarna tillhör Hizbollah och sprickan mellan dem som till varje pris vill ha en vapenvila och de som stödjer det väpnade motståndet blir större för varje timme.

De senaste dagarna har Sinora vädjat allt ihärdigare till det internationella samfundet om en omedelbar vapenvila. Condoleezza Rice gav inga löften om en sådan vid sitt besök, men uppgav sig hoppas på en "långsiktig vapenvila".

Enligt källor som Reuters talat med sade hon dock i ett samtal med det libanesiska parlamentets talman Nabih Berri - en shiamuslim som har kontakter med Hizbollah - att en sådan vapenvila inte kan innebära en återgång till den situation som rådde före den 12 juli.

Condoleezza Rice anlände sent på måndagskvällen till Jerusalem, där hon genast gick in i intensiva överläggningar med den israeliska regeringen. Samtidigt förklarade en talesman för Vita huset i Washington att en vapenvila i den nuvarande situationen inte skulle vara långsiktigt hållbar.

Att intensiva diplomatiska ansträngningar pågår för att nå en fredsuppgörelse i Mellanöstern bekräftades av Storbritanniens premiärminister Tony Blair på måndagen.

- Vi har nu nått så långt att jag inom de närmaste dagarna hoppas kunna presentera en plan för hur vi ska nå ett eldupphör, sade Blair vid en presskonferens i London.

Exakt hur denna plan kommer att se ut är oklart, men enligt Tony Blair måste den innehålla en ömsesidig vapenvila från såväl Hizbollah som den israeliska sidan, ett frigivande av de båda israeliska soldater som fördes bort den 12 juli, och att en internationell insatsstyrka ges mandat att bevaka en buffertzon längs gränsen mellan Israel och Libanon.

Förhoppningen är att fredsplanen ska kunna presenteras i sin helhet på den internationella konferens om krisen som hålls i Rom på onsdag.

- Om någon har en bättre plan, så är jag beredd att lyssna. Men i nuläget är det den enda vi har och jag försöker få den att fungera, sade Tony Blair, som hade sällskap av Iraks premiärminister Nuri Maliki.

I södra Libanon intensifierades striderna på måndagen. Israeliska marktrupper rullade allt längre in på libanesiskt territorium på jakt efter Hizbollahfästen. De möttes av våldsamt motstånd på flera håll.

En talesman för Hizbollah uppgav att en israelisk helikopter skjutits ned och att fem stridsvagnar förstörts i de häftiga striderna. Flera arabiska tevekanaler citerade uppgifter om att två israeliska soldater dödats.

Den israeliska armén bekräftade att en helikopter kraschat, men hävdade att det rörde sig om en olycka. Samtidigt uppgav man att nio israeliska soldater skadats.

Någon uppgift om antalet dödade Hizbollah-soldater fanns inte tillgå. De senaste två veckorna har gerillarörelsen inte presenterat några som helst uppgifter om egna förluster, något som inte är helt ovanligt i krigssituationer.

De israeliska stridsvagnarna rullade mot byn Bint Jbeil, fyra kilometer in från gränsen. Enligt en israelisk militärtalesman finns många av Hizbollahs avfyrningsramper runt denna plats.

Samtidigt fortsatte de civila i södra Libanon att fly undan striderna. Uppemot 600.000 människor uppges vara på flykt och enligt högt uppsatta sjukhuskällor som DN talat med finns det 195.000 flyktingar bara i Beirut, där de sover i skolor och i parker.

Erik Gustafsson

Publicerat i DN den 25/7 2006.