RIPOLL. Massmördaren på La Rambla är fortfarande på fri fot. Det tror den spanska polisen, som enligt uppgifter i spansk press nu aktivt söker den 22-årige Younes Abouyaaqoub. DN har besökt småstaden Ripoll, där han och de flesta andra i terrorcellen bodde fram tills helt nyligen.
Djupgröna, skogsbeklädda berg omger Ripoll, en småstad med 11 000 invånare som ligger tio mil norr om Barcelona. Det var här, i utkanten av Pyrenéerna, som attentatsplanerna smiddes i veckor och månader.
Polisen tror att så många som tolv personer ingick i den terrorcell som låg bakom terrordådet på La Rambla i Barcelona i torsdags och det följande attentatet i Cambrils natten till fredagen. Minst sex av gärningsmännen kom från denna lilla stad av Strängnäs storlek.
– Det är otäckt. Alla var så välintegrerade och uppskattade i samhället. Vad fick dem att göra detta? säger Nuria Martí, som stannat till för laga sin cykel hos en cykelreparatör.
Några hundra meter därifrån finns ett flerfamiljshus där den 22-årige Younes Abouyaaqoub hade sitt hem – innan han blev Spaniens mest jagade man. Polisen misstänker, enligt uppgifter i spansk press, att det var denne marockanske medborgare som satt bakom ratten när den vita skåpbilen svängde upp på promenadstråket La Rambla i torsdags.
Vi går uppför de tre trapporna till Abouyaaqoubs hem.
Där möts vi av en oväntad syn. Dörren till fyrarumslägenheten står på vid gavel. Av någon anledning har polisen lämnat den så efter en husrannsakan som gjordes på fredagen.
Från dörröppningen ser vi ett vardagsrum med gulmålade väggar, soffor med lila klädsel och orangea gardiner. Inne i sovrummen skymtar sängar, madrasser och allehanda bråte som polisen vält över ända i sökandet efter bevis.
Kommer Younes Abouyaaqoub att återvända hit? Sannolikt inte. Polisen har upprättat vägspärrar på alla infarter till Ripoll, för att hålla utkik efter honom. Övriga elva medlemmar i terrorcellen tros ha dödats eller gripits. Bara Younes Abouyaaqoub är, så vitt man vet, på fri fot.
På lördagen gjorde maskerade poliser även husrannsakan i en lägenhet i centrala Ripoll, som tillhör en imam. I spansk press beskrivs han som radikal salafist, och det finns obekräftade uppgifter om att han kan ha försökt radikalisera ungdomar.
Enligt en man som bor i imamens lägenhet ska han för en vecka sedan ha rest till Marocko på semester. Polisen misstänker dock att imamen i själva verket kan ha varit inblandad i planeringen av terrordåden.
I närheten av Younes Abouyaaqoubs lägenhet i Ripoll möter vi Carla och Sergio, som bor i området och var bekanta med några av attentatsmännen.
– Det är omskakande. Många av dem var födda här, talade flytande katalanska, hade jobb och helt vanliga liv. Jag bodde granne med den yngste, 17-årige Moussa Oukabir under många år. Jag såg honom växa upp. Han var alltid glad och utåtriktad, och jag såg honom som en vän, säger Carla.
17-årige Moussa Oukabir pekades i ett tidigt skede av utredningen ut som attentatsmannen på La Rambla, då han misstänks ha använt sin äldre brors id-handlingar för att hyra skåpbilen som användes. Men när det senare stod klart att han skjutits till döds av polis i Cambrils, tio mil söder om Barcelona, ändrade polisen spår.
– Jag känner en sådan vrede och frustration över att Moussa lät sig manipuleras. Samtidigt tycker jag synd om familjen, för jag tror inte att de visste något. Och sorg, för jag kände ju honom, säger Carla.
– Men det finns ingen ursäkt för det de gjorde. Nu går det rykten om att fler av de unga killarna häromkring visste mer än de vill erkänna, flikar Sergio in allvarligt.
– Det är oförlåtligt. Och nu har rasisterna dessutom vatten fått på sin kvarn. De snackar skit och tittar menande på alla muslimer, svarar Carla, som inte vill ha sitt efternamn utsatt på grund av den polariserade stämningen i staden.
På lördagskvällen tog anhöriga och bekanta till attentatsmännen offentligt avstånd från attentaten på Rippols torg. ”Inte i mitt namn”, stod det på papper som mödrar, fäder och systrar höll upp.
– Det här är mycket dåligt – för oss alla. Vi är här för att ta avstånd från detta och visa medlidande för de drabbade och deras anhöriga, säger Abdel, som bland annat var bekant med Younes Abouyaaqoub.
– Varken han eller någon av de andra visade några tecken på detta innan det hände. Inte ens deras familjer anade något. Jag vill uppmana Younes: gå till polisen och ge upp! säger Abdel.
Ingen av attentatsmännen var känd av säkerhetstjänsten. Att så många unga män i Ripoll dragits till militant islamism, som polisen nu tror var motivet till dåden, kom som en blixt från klar himmel.
– Arbetslösheten är ganska hög här, men några sociala problem som de i en del bostadsområden i Madrid eller Barcelona har vi inte haft. Så jag kan garantera att ingen förväntade sig detta, säger Carme Brugarola, högstadielärare och skriver kolumner i en lokaltidning.