Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Smekmånaden är över för Macron

PARIS. Efter nära 100 dagar vid makten i Frankrike har Emmanuel Macrons popularitetssiffror börjat falla. Bara 36 procent av fransmännen ger honom godkänt – en lägre notering än den som föregångaren François Hollande hade efter lika lång tid. Hösten ser ut att bli en svår prövning för presidenten.

När den 39-årige Emmanuel Macron besegrade ultranationalistiska Nationella frontens ledare Marine Le Pen med 65 procent av rösterna i den andra och avgörande presidentvalsomgången i maj i år såg många honom som en garant för demokrati, mänskliga rättig­heter, politisk förnyelse och ekonomisk stabilitet.

Det bidrog också till att Macrons nya mittenparti LREM vann en storseger i parlamentsvalet kort där­efter.

Men drygt tre månader efter makttillträdet har vinden nu vänt – och det rejält.

I en ny mätning av institutet Ifop som publicerats i tidningen Le Figaro har bara 36 procent av väljarna förtroende för president Macron. Det är klart lägre än hans föregångare François Hollande (46) och Nicolas Sarkozy (56) efter samma antal dagar vid makten.

Fallet är dessutom dramatiskt: Så sent som i juni hade Macron stöd av 64 procent av väljarna, enligt Ifop.

Vad är det då som har hänt? Flera saker:

1. Le Pen-rädslan har lagt sig

Nära hälften av de som röstade på Macron i den andra presidentvalsomgången gjorde det av rädsla för att den ultranationalistiska Le Pen skulle komma till makten. När det hotet ses som avvärjt minskar polariseringen nu åter i fransk politik.

Bland många väljare, i synnerhet de som identifierar sig som vänster, finns en skepsis mot Macrons förslag om en avreglering av arbetsrätten och uppsägningar av statsanställda. Den skepsisen har tilltagit efter impopulära besked om bland annat sänkta bostadsbidrag och höjd tobaksskatt.

2. Skandaler och ministeravhopp

Macron gick till val på att förnya den politiska klassen, bland annat genom ett förbud för parlamentsledamöter att anställa familjemedlemmar. Reformen röstades igenom nyligen, men utan den stora pr-vinst som Macron hoppats på.

Anledningen: Flera ministrar har tvingats avgå under de första månaderna, efter misstankar om oegentligheter. Bland dem finns François Bayrou, som var justitieminister och leder mittenpartiet Modem. Han och flera andra Modem-politiker utreds nu för felaktig användning av EU-medel.

Av de ministrar som kommit in är flera oerfarna, vilket lett till klavertramp i debatter och intervjuer.

3. Bråk med försvarschefen

I juli avgick försvarschefen Pierre de Villiers efter ett budgetbråk med Macron. General de Villiers tog Macron på orden när denne lovade rusta upp försvaret i valrörelsen – men när han sedan fick order om att spara i regeringens första budget blev han rasande. Macron snäste av generalen, vilket ledde till avgången – och hård kritik från oppositionen.

4. Hustrun Brigitte Macrons roll

I Frankrike har inte presidentens äkta hälft en tydligt definierad roll, och under valrörelsen föreslog ­Macron därför att hans hustru Brigitte Macron skulle få en egen budget och tydliga arbetsuppgifter.

Med tanke på debatten om anställningar av anhöriga inom politiken var det kanske inte så förvånande att initiativet stötte på motstånd. Och sedan 300 000 skrivit på ett protestbrev mot initiativet tvingades Macron nyligen att backa.

Den nya presidentens stora utmaning kommer i höst, då han ska försöka få igenom uppluckringen av den franska arbetsrätten. Macron har fått parlamentets godkännande för att driva igenom förändringarna med hjälp av så kallade förordningar. Frågan är bara till vilket pris det i så fall sker. En rad fackföreningar har redan varslat om generalstrejk i september.

Nära hälften av de som röstade på Macron i den andra presidentvalsomgången gjorde det av rädsla för att den ultranationalistiska Le Pen skulle komma till makten.

Fakta. Emmanuel Macron

Ålder: 39.

Tillträdde som president: 14 maj.

Födelsestad: Amiens.

Politisk hemvist: Grundade 2016 partiet La république en marche (LREM) och lanserade en oberoende mittenkandidatur. Macron hade tidigare varit ekonomiminister i socialistregeringen (2014–16).

Familj: Hustrun Brigitte Macron, född Trogneux. De inledde en relation när Emmanuel Macron var 16 år gammal och var elev i den skola där Brigitte arbetade som lärare.

Publicerad i DN den 16 augusti 2017.

You may also like...