PARIS. EU:s framtid står på spel när Frankrike håller presidentval i april. En av favoriterna, Nationella frontens kandidat Marine Le Pen, vill att landet folkomröstar om att lämna EU – något som kan leda till slutet för hela unionen.
”Folket måste få möjlighet att rösta om befrielse från slaveriet och den utpressning som Bryssels teknokrater infört, och ge vårt land suveräniteten åter”, sade Marine Le Pen i en intervju med den grekiska tidningen Demokratia i julhelgen.
– Britterna förstod det här när de röstade för att lämna EU. Och ”Frexit” (en sammanslagning av France och exit) är en del av mitt program, lade hon till.
Marine Le Pen har stöd av omkring 25 procent av väljarna inför presidentvalet, som hålls den 23 april nästa år. Hon ligger just nu jämsides med François Fillon, den traditionella högerns kandidat, som också stöds av omkring 25 procent.
François Fillon är klassiskt konservativ och har uttalat sig kritiskt om EU:s ineffektivitet men vill inte att landet lämnar unionen. Han går till val på ett program präglat av katolskt färgade värdefrågor, patriotism, löften om minskad invandring och en ekonomisk politik som applåderas av arbetsgivarföreningen Medef.
Fillons recept för att få fart på den franska ekonomin är sänkta skatter och en ”chockterapi”, där en halv miljon jobb i offentlig sektor ska kapas på fem år.
Le Pen har redan inlett kanonader mot dessa förslag, som hon menar vore en start på en privatisering av bland annat vården.
Som alltid är dock Nationella frontens främsta hjärtefrågor ett stopp för invandring och avskyn för islam. Partiets rötter i fascismen gör sig påminda allt som oftast, trots Le Pens ansträngningar att måla partiet i skira kulörer.
Men vänstern då?
Fillons radikala ekonomiska politik skulle kunna öppna för en socialistisk kandidat. Men för tillfället är splittring det ord som bäst beskriver den franska vänstern.
Mycket tyder på att vänsterrösterna kommer att spridas på minst tre olika kandidater i första omgången av presidentvalet.
Mittenkandidaten Emmanuel Macron, tidigare ekonomiminister i François Hollandes regering, har lanserat en oberoende kandidatur.
Längre till vänster finns Jean-Luc Mélenchon, som vill se en ”medborgerlig revolution”, ge det franska parlamentet mer makt på bekostnad av presidenten, och reformera EU i grunden.
Mellan dem: Socialistpartiets kandidat, som ska utses i ett primärval i slutet av januari.
Oavsett vem det blir, tyder opinionsmätningarna på att de tre vänsterkandidaterna kommer att få 10–15 procent vardera.
Det kan ändras.
Men i nuläget ser det ut som om Le Pen och Fillon ställs mot varandra i en andra och avgörande valomgång den 7 maj.
Enligt opinionsmätningarna skulle Fillon då vinna stort över Le Pen.
Men – och det är ett viktigt men – det bygger på att många vänsterväljare skulle gå och rösta på Fillon, av avsky för extremhögern. Och det är långtifrån säkert i dag.
Erik de la Reguera
Publicerat i DN den 31 december 2016.