Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”De sade att man måste vara korrekt klädd”

PARIS. Burkiniförbudet i ett drygt tiotal städer i Frankrike kan vara på väg att utvidgas till alla slöjor och huvuddukar. Detta sedan en 34-årig kvinna blivit bortkörd från stranden i Cannes enbart på grund av att hon hade en huvudduk och långärmad blus på sig.

Följderna av de senaste veckornas lokala förbud av burkinin blir allt mer konkreta. I staden Nice på franska rivieran tvingades en kvinna i tisdags lämna stranden på grund av att hon var klädd i baddräkten, som även täcker hår, armar och ben.

Insatsen fotograferades, och bilder av hur poliser tvingar kvinnan att ta av sig den blå överdelen av burkinin har väckt starka reaktioner på sociala medier, såväl i Frankrike som i omvärlden.

”Men är det här normalt nu? Att klä av kvinnor på stranden. Ni gör er till åtlöje inför hela världen”, skriver aktivisten Sihame Assbague i versaler på Twitter.

På bilderna ser det även ut som om kvinnan bötfälls. Tidigare har minst tre kvinnor tvingats böta 38 euro (motsvarande 360 kronor) för att ha burit burkini.

Samtidigt kommer uppgifter från närliggande Cannes om att en 34-årig kvinna tvingats lämna stranden där enbart på grund av att hon haft på sig en huvudduk, långärmad blus och leggings.

– Tre poliser kom fram till mig och sade att jag måste ta av mig min scarf, som jag hade i form av bandana på huvudet. De sade att man måste vara ”korrekt klädd” om man ska vistas på stranden i Cannes, säger 34-åriga Siam till den franska tv-kanalen BFMTV.

Hon bor till vardags i Toulouse och vill inte framträda med sitt ansikte eller efternamn av rädsla för repressalier.

– Jag bestämde mig för att stanna på stranden och inte ta av mig huvud­duken, för jag tyckte inte att jag störde någon. Jag satt ju bara där i lugn och ro med min familj. Jag hade inte på mig någon burkini, burka eller var naken, fortsätter hon.

Då återvände poliserna och sade att hon omedelbart måste lämna stranden.

– Det uppstod tumult, för det var ett tiotal personer som försökte försvara mig och sade att jag inte störde någon. Men ungefär lika många började skrika ”åk hem”, ”vi vill inte ha er här”, ”Frankrike är ett katolskt land”, och sånt, säger kvinnan.

– Jag är chockad och rätt sorgsen över att folk nu verkar känna sig helt fria att häva ur sig rasistiska saker, säger hon.

På torsdagen kommer den högsta administrativa domstolen i Frankrike, Conseil d’État, ta upp burkiniförbudet i Villeneuve-Loubet – en av de omkring 15 badorter som bannlyst baddräkten. Domslutet där väntas bli vägledande för framtida tvister i lokala domstolar.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 25 augusti 2016.

You may also like...