Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Borgmästare i krig mot nätmonster

PARIS. Det är 2016 år e. Kr. och hela Frankrike är ockuperat av pokémon-monster … Hela Frankrike? Nej! En liten by, som befolkas av envetna galler, vägrar att ge upp.

Knappt någon har väl kunnat missa sommarens enorma genomslag för mobilspelet Pokémon Go? Här i Paris, liksom i många andra städer världen över, har hundratals spelare samlats vid fontäner, parkeringshus och andra mer eller mindre udda platser, medan förbipasserande sneglat nyfiket mot dem.

De flesta av oss har nog valt att småle åt fenomenet – om vi inte själva låtit oss dras in i spelvärldens märkliga blandning av virtuell och ”vanlig” verklighet.

Men i landsbygdskommunen Bressolles, strax utanför Lyon i östra Frankrike, är stämningen en annan. Borgmästaren i detta lilla samhälle med omkring 800 invånare är allvarligt oroad över den dramatiska ökningen av antalet monster.

”Med anledning av de virtuella och vilda bosättningarna av pokémon-personligheter i kommunen”, inleds en kommuniké som borgmästaren Fabrice Beauvois nyligen lät utfärda.

Borgmästaren varnar i den för de ökade riskerna i trafiken – något som även mindre förbudsbenägna politiker gjort – men skriver också att spelandet är ”anarkistiskt” och ”smittsamt”, och att det kan vara ”beroendeframkallande hos ungdomar” – något som i sin tur kan leda till att ”stora folksamlingar bildas på kvällstid” och ”att kommunens möjlighet att förebygga nödsituationer minskar”.

Något i tonen för tankarna till byhövdingen Majestix vredesutbrott i serierna om Asterix och Obelix.

Borgmästarens krigsförklaring mot monstren har dock hittills inte lett till att någon spelare gripits av polis. I stället tycks den i första hand vara riktad mot tillverkarna av mobilspelet, Niantic och The Pokémon Company, som uppmanas avlägsna monstren från kommunen.

Företagen har tidigare lovat att ta invändningar av det slaget på allvar, men det är oklart om de kommer att gå borgmästaren i Bressolles till mötes. Hur en eventuell vräkning skulle gå till är något oklart. Andra och betydligt mer inflytelserika makthavare drar sig dock inte för att ingripa direkt mot de små färggranna monstrens utbredning.

I början av augusti blev Iran det första landet i världen att förbjuda spelet helt – ”av säkerhetsskäl”. Spelets tillgång till mobiltelefonens kamera och geolokalisering har även fått säkerhetsmedvetna myndigheter i mer demokratiska länder att dra öronen åt sig.

I USA har Pentagon förbjudit Pokémon Go helt på sina anställdas tjänstetelefoner, på grund av en oro för att obehöriga ska få tillgång till känslig information genom appen och dess krav på behörigheter.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 20 augusti 2016.

You may also like...