Brasilien sätts på hårda prov

RIO DE JANEIRO. Försenade arenabyggen och misstänkt korruption riskerar att grumla glädjen inför fotbolls-VM nästa år. I morgon spelar Brasilien mot England på Maracanãstadion – en match som var nära att ställas in då säkerheten inte kunde garanteras.

Det är sen eftermiddag på Copacabana i Rio de Janeiro och ett kompisgäng har samlats på stranden för att spela lite fotboll.

– Tudo bem? (allt bra?) frågar den 21-årige Diogenes Hasteinreiter när han hälsar på vännen Luan Rodrigues, 19, som just håller på att värma upp.

De läser medie- och kommunikationsvetenskap tillsammans på universitetet och brukar träffas här på Copacabana en gång i veckan för att hålla sig i form. Det är 25 grader varmt i skuggan, och medan Diogenes tar av sig skorna och låter sanden sila mellan tårna ser han havets vågor slå in längs den fyra kilometer långa stranden.

På strandpromenaden vandrar hundratals Riobor och turister sida vid sida. Sambaband spelar vid några av uteserveringarna, och runt omkring på stranden pågår en rad fotbolls- och volleybollmatcher mellan olika amatörlag.

En bättre inramning för en stor fotbollsturnering är svår att tänka sig. Och nu är det bara ett år kvar till den första VM-turneringen i Brasilien sedan 1950. Den 12 juni 2014 blåser en domartrio för avspark i öppningsmatchen.

– Jag tror att det kommer att bli helt fantastiskt. Det är en chans för vårt land att visa att vi befinner oss på samma nivå som Europa, säger Diogenes Hasteinreiter.

Det är ingen överdrift att påstå att förväntningarna inför hemma-VM i Brasilien är enorma. Landet är sedan länge en stormakt inom fotbollen och stjärnor som Neymar, Ganso och Lucas Moura kommer att ha en närmast övermänsklig press på sig att vinna turneringen och – vilket anses minst lika viktigt i Brasilien – bjuda på vackert spel.

Men det finns även en ambition att det ska bli en succé på ett rent organisatoriskt plan. President Dilma Rousseff och hennes vänsterregering hoppas att detta VM, tillsammans med OS i Rio 2016, en gång för alla ska etablera Brasilien som en global ekonomisk och politisk stormakt.

Mycket har hänt i landet på ett par decennier: 40 miljoner brasilianer har lämnat fattigdomen bakom sig och tagit steget in i medelklassen samtidigt som de enorma klyftorna mellan rik och fattig långsamt börjat krympa.

Men de snabba förändringarna har också en baksida. Landets infrastruktur har haft svårt att hinna med i utvecklingen.

Antalet fordon har fördubblats i Rio de Janeiro de senaste tio åren, utan att vägnätet eller kollektivtrafiken utökats i lika stor utsträckning. Miljardsatsningar görs nu därför från statens sida inför VM och OS. Men för den som besöker Rio de Janeiro eller São Paulo står det klart att det fortfarande är en bra bit kvar.

Inte heller mobilnätet och internetförbindelserna har byggts ut i den takt som antalet användare ökat. Och när cariocas (Riobor) då och då fastnar i någon av dessa fysiska eller virtuella trafikstockningar, är den ständigt återkommande kommentaren: ”Undrar just hur det blir under VM ...”

Oron blir inte mindre av att flera arenabyggen försenats – och omgärdas av misstankar om korruption.

– Den här gången har de verkligen stulit skamlöst ur statskassan. Hur ska man annars kunna förklara att ombyggnaden av Maracanã­stadion kostat mer än vilket arenabygge som helst i omvärlden? säger Luan Rodrigues nere på Copacabana.

Det är på Maracanãstadion i Rio de Janeiro som nästa års VM-final ska spelas. Upprustningen har hittills kostat drygt tre miljarder kronor, vilket är 48 procent mer än planerat.

I morgon, söndag, är Maracanã tänkt att återinvigas med en vänskapsmatch mellan Brasilien och England. Men byggnadsarbetet pågår fortfarande och in i det sista har det varit oklart om matchen ska kunna spelas på arenan, trots att såväl landslagstrupper som tusentals tillresta fans och journalister finns på plats.

Så sent som i torsdags förkunnade den brasilianska domaren Adriana Costa dos Santos att arenan inte är tillräckligt säker för ett så stort arrangemang. Beslutet hävdes dock av en annan domstol några timmar senare.

Debaclet är pinsamt för arran­görerna – och talande för den logistiska mardröm som hotar ett år före turneringens start. Även i São Paulo och på flera andra håll i landet har förseningar och överdragningar av budget präglat VM-förberedelserna.

Bland vännerna på Copacabana skakas det bedrövat på huvuden när de ifrågasatta VM-förberedelserna kommer på tal. Men Diogenes Hasteinreiter lyser upp när jag nämner det svenska landslagets kvalmatch mot Österrike nästa vecka.

– Ni har en väldigt bra spelare i Zlatan Ibrahimovic. Det vore roligt om han kan komma hit och spela. För jag tror trots allt att VM kommer att bli en sportslig höjdare när det väl är dags!

Erik de la Reguera

Bältdjur är maskot

Världsmästerskapet i fotboll kommer att spelas i tolv städer i Brasilien. Öppningsmatchen spelas på São Paulos nya stadion den 12 juni och finalen på Maracanãstadion i Rio de Janeiro den 13 juli 2014.

Sex helt nya arenor byggs inför VM och ytterligare sex rustas upp på olika sätt. Kostnaderna beräknas till minst 100 miljarder kronor.

Världsmästerskapets officiella slogan är ”Juntos num só ritmo”, alla i en rytm. Maskoten är ett bältdjur vid namn Fuleco.

Senast Brasilien arrangerade VM i fotboll var 1950. Då tog Uruguay hem VM-pokalen, efter att ha besegrat Brasilien i finalen. I Brasilien är den händelsen känd som ”a tragédia nacional”, den nationella tragedin.

--

Publicerat i DN den 1 juni 2013.