Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Idoldyrkan är på väg att gå alldeles för långt”

MEXICO CITY. När Hugo Chávez statsbegravning äger rum i dag är han i praktiken redan helgonförklarad av regeringen. I den fattiga Caracasförorten Petare avbildas han sida vid sida med ikoner som Jesus och frihetshjälten Simón Bolivar. Men långtifrån alla är bekväma med det.

– Det är givetvis tragiskt att Chávez dött. Han gjorde en del bra saker för de fattiga. Men inte tillräckligt för att jämföras med Jesus eller Simón Bolivar på det här viset, säger den 49-åriga tupperwareförsäljerskan Rusmery Barrios och skakar på huvudet när hon går förbi den stora väggmålningen utanför tunnelbanenedgången i förorten Petare.

Några av traktens socialister har avbildat en fromt leende Chávez, sida vid sida med Jesus och Simón Bolivar. En av de rödklädda aktivisterna, musikern Adrian Mayita, 74, förklarar:

– Chávez är den ende presidenten i vår historia som brytt sig om de fattiga. För mig är han den störste någonsin. De andra har bara försökt hålla folk i schack genom att fördumma dem.

Rusmery Barrios nickar trött. Alla har rätt till sin åsikt, säger hon. Men hon låter sig inte övertygas. Rusmery är en av allt fler i Caracas fattiga områden som börjat tröttna på storvulen socialistisk retorik.

– För mig är det största problemet här den ökande brottsligheten. Jag har själv blivit rånad flera gånger. Och polisen gör inte sitt jobb – de är korrupta, säger hon.

I Venezuela mördades omkring 21 000 människor förra året, enligt organisationen Observatorio Venezolano de la Violencia. Landet har under 2000-talet gått från att vara relativt säkert till att i dag räknas som ett av Sydamerikas allra farligaste.

Många av morden äger rum i Caracas. Och inte minst i kåkstaden Petare, där en halv miljon människor bor på liten yta. Beväpnade gäng har här i praktiken infört utegångsförbud efter klockan nio på kvällen.

Satsningarna på närsjukvård, vuxenutbildning och subventionerad mat är fortfarande populära, och anledningen till att många nu klär sig i rött för att hedra ”El Comandante”.

Men reformtakten har avstannat, och den politiska klyfta i Venezuela som tidigare framför allt gick mellan välmående medelklassområden som Altamira och fattiga stadsdelar som Petare är i dag inte längre enbart en klassfråga.

I förra årets presidentval röstade 53 procent av väljarna för oppositionens kandidat Henrique Capriles här i Petare.

– Idoldyrkan är på väg att gå alldeles för långt. Jag är rädd att socialisterna ska försöka använda sig av den för att hålla sig kvar vid makten för evigt. Då kan det bli otäckt, säger Rusmery Barrios.

Erik de la Reguera

Chávez ska balsameras

I dag hålls statsbegravningen av Venezuelas president Hugo Chávez, som i tisdags avled till följd av en längre tids
sjukdom. Chávez blev 58 år gammal.
Ett stort antal statschefer från Latinamerika och resten av världen väntas delta vid begravningen, bland andra Irans
president Mahmoud Ahmadinejad och Vitrysslands ledare Aleksandr Lukasjenko.
Sent i går kväll meddelade regeringen att Chávez kropp ska balsameras och visas upp permanent i ett mausoleum. Enligt vicepresident Nicolas Maduro ska det bli ”precis
som med Lenin och Mao”.

-

Publicerat i DN den 8 mars 2013.

You may also like...