Farcs högste ledare dödad

GUATEMALA CITY. Farcgerillans högste ledare Alfonso Cano har dödats i Colombia. Det är första gången i gerillans drygt fyrtioåriga historia som den colombianska staten lyckas döda dess främste politiske ledare.

- Det här är det största slaget mot Farc någonsin! Jag vill tacka de hjältemodiga colombianska soldater som deltagit i denna operation, sa Colombias president Juan Manuel Santos vid en presskonferens natten till lördagen.

Militärräden mot gerillaledaren Alfonso Cano, eller Guillermo León Saenz som hans namn var i det civila, inleddes i fredags morse. Flyg bombarderade Canos läger i djungeln i den sydliga provinsen Cauca och senare hittades gerillaledarens plånbok och glasögon på platsen, vilket bekräftade att han befunnit sig där.

Enligt den colombianska militären dröjde det sedan några timmar innan ett kommando nådde ikapp den flyende gruppen med gerillakrigare. En kort eldstrid utbröt i vilken Alfonso Cano, två av hans närmaste män och en kvinna ska ha dödats.

Det var i mitten på 2008 som Alfonso Cano blev Farcs högste ledare. Han efterträdde gerillans grundare Manuel Marulanda alias ”Tirofijo”, som avled av naturliga orsaker.

Genast inledde den colombianska armén en operation för att döda eller gripa Alfonso Cano. En belöning på fem miljoner dollar erbjöds till den som kunde ge uppgifter som ledde till Canos gömställe. Men trots det lyckades gerillaledaren länge undgå förföljarna genom att röra sig söderut i landet och ha enbart en liten grupp av trogna rådgivare runt sig.

Det senaste året har Farc inlett mer offensiva operationer, med en rad attacker och attentat mot soldat- och polistransporter. Strategin som sjösatts har gjort gerillaenheterna mindre och mer mobila, samtidigt som krypskyttar och vägbomber används i högre grad.

Santos första år på presidentposten har med andra ord präglats av en del kännbara militära motgångar, även om armén också slagit ut flera av Farcs befäl på mellannivå. Det var därför en både lättad och stolt Santos som konstaterade att Cano aldrig blev äldre än 63 år.

Vilken effekt Canos död kommer att få för gerillan återstår att se. Farc har fortfarande omkring 8 000 gerillasoldater i sina led och de senaste åren har organisationen visat att den är förmögen att hämta sig efter svåra motgångar.

Den colombianska regeringen hoppas att splittring ska uppstå och att deserteringar ska ske. Men någon avgörande kris för gerillan får ses som ganska osannolik, åtminstone så länge Farc har kokainsmuggling att fylla sina kassakistor med och mängder av arbetssökande, utfattiga småbönder och sluminvånare som potentiella rekryter.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 8 november 2011.