26 arbetare halshöggs på gården

LIMA. Ett tjugotal lantarbetare har hittats döda på en ranch i norra Guatemala, de flesta av dem halshuggna. Polisen misstänker att det mexikanska narkotikasyndikatet Zetas ligger bakom dådet.

När några invånare i samhället Caserio La Bomba i provinsen Petén åkte upp till ranchen Los Cocos för att köpa ost och mjölk i söndags möttes de av en skräckinjagande scen. Vid huset låg kvarlevorna av 25 män och två kvinnor. Alla utom ett av offren hade fått huvudet avhugget.

Massakern är en av de värsta i Guatemala sedan inbördeskrigets slut 1996. De döda uppges vara vanliga daglönare som avrättats för något som deras chef, ranchägaren Otto Salguero, anklagas för att ha gjort. På en vägg hade ett hotfullt budskap skrivits i ett av offrens blod: ”Salguero: jag kommer att hitta dig. Efter det kommer du att se ut så här.”

Den ende av arbetarna som lämnades vid liv – och som verkar ha fått i uppgift att ta hand om några barn – vittnade senare för polisen om hur bilar med ett femtiotal män i militäruniformer anlänt till ranchen.

Männen var beväpnade och krävde att få veta var ägaren Salguero befann sig. När de inte fick något tillfredsställande svar började de döda arbetarna, en efter en.

Den man som ledde mördarna kallades kaibil, vilket är namnet på de specialtrupper som begick grova människorättsbrott i Guatemala under inbördeskriget. Sedan tidigare är det känt att flera av dessa kaibilsoldater deserterat och anslutit sig till det mexikanska narkotikasyndikatet Zetas, varför polisen nu misstänker dem för dådet.

Anhöriga till Salguero har dessutom tidigare hotats, kidnappats och mördats av män som arbetar för den lokale Zetas-ledaren i regionen, ”Z200”.

Polisen misstänker att ranchen, som bara ligger tio mil från gränsen till Mexiko, kan ha använts för kokainsmuggling. Mängder av olagliga landningsbanor finns i denna del av Guatemala och de används ofta för att ta emot laster med kokain från Sydamerika. Peténprovinsen har på så vis fått strategisk betydelse för smugglingen norrut genom Mexiko och vidare mot USA.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 17 maj 2011.