Stort tillslag mot pedofiler

Polisen i ett tiotal länder i Europa och Latinamerika gjorde på onsdagen razzior mot ett internationellt nätverk av barnporranvändare. Insatsen samordnades av den spanska polisen, som uppger att målet är att gripa minst 500 personer.

Polisinsatsen kunde ske efter två månaders spaning på internet, där polisen lyckades identifiera personer som distribuerar barnporr via ett så kallat forum.

I olika delar av Spanien greps 19 personer under onsdagen.

- Insatsen pågår fortfarande och vi räknar med att gripa fler än 500 personer i en rad olika länder, säger Fernando Jimenez, talesman för den spanska polisen, till DN.

Razzior genomfördes på onsdagen även i Frankrike, Italien, Nederländerna och i flera latinamerikanska länder. Det totala antalet gripna är ännu oklart, men enligt Fernando Jimenez har man identifierat drygt 900 användare på internetforumet.

Enligt de första uppgifterna skulle även den svenska polisen delta i insatsen. Men det förnekas av Peter Björk i Rikskriminalpolisens barnporrgrupp.

- Den spanska polisen har informerat oss om tillslaget, men från vår sida har det inte funnits skäl att gripa någon, säger Peter Björk.

Han berättar att spansk polis under spaningarna fick tillgång till uppgifter som tydde på att svenskar var inblandade i härvan.

- Efter att ha utrett saken kunde vi avskriva misstankarna, säger Peter Björk.

Den svenska polisen har ett aktivt samarbete med andra länder för att spåra och identifiera barnporranvändare, inte minst inom EU.

- Brottslighet av den här typen är internationell av sin natur och då måste vi inom polisen också samarbeta över gränserna, säger Peter Björk till DN.

Erik Gustafsson

DN 2005-03-17