Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Politikerna håller fast vid abortförbud

MANAGUA. I Nicaragua är abort totalförbjudet, även i de fall då moderns liv är i fara. Leslie Briseño var nära att dö på grund av detta förra året. Nu har hon som första kvinna i landet valt att berätta offentligt om den skräckfyllda upplevelsen.

Leslie Briseño är 33 år gammal, har nära till skratt och berättar utan stora åthävor. Men hennes historia är en skakande påminnelse om vad hundratals kvinnor utsätts för i Nicaragua efter att landet fått en av världens strängaste abortlagar.

I juni förra året fick Leslie Briseño smärtor i underlivet och i magtrakten. En läkare föreslog att man skulle göra ett graviditetstest. Det visade sig att Leslie var gravid i sjätte veckan.

– Det förvånade mig, för bara några dagar tidigare hade jag haft en blödning som jag trodde var min menstruation. Men det visade sig alltså vara något helt annat, säger Leslie.

Diagnosen blev ”risk för missfall”. Hon fick åka hem och stränga order att vila. Men smärtorna i mellangärdet fortsatte och förvärrades.

Efter åtta dagars plåga åkte hon in till akuten på nytt. Den här gången fick hon göra en ultraljudsundersökning. Och det hon såg på skärmen gjorde henne livrädd.

– Fostret hade utvecklats utanför livmodern, det befann sig i ena äggstocken. Jag förstod att det innebar att jag kunde drabbas av inre blödningar och att mitt liv var i allvarlig fara, säger Leslie Briseño, som arbetar på en organisation för kvinnors och barns rättigheter.

Nu blev hon inlagd på sjukhuset. När hon frågade om hon kunde få göra abort, blev svaret: ”Nej, det är emot lagen. Fostret måste vara dött innan vi kan göra något.”

Sedan nekades hon värktabletter. Läkarna ville ”följa utvecklingen nära”.

– Det var ren tortyr. Jag hade sådan värk att mitt ena ben domnade bort och jag drabbades av yrsel- attacker. Ändå stod läkarna där och sa att de inte kunde göra något, de ville ”vänta och se”, säger Leslie Briseño och ser mig stint i ögonen.

Ett par av läkarna tog upp saken med sjukhusledningen, men svaret blev bara att de var ”förhindrade från att göra något”.

I Nicaragua kan en läkare dömas till upp till tio års fängelse för att ha utfört en abort. En kvinna som avbryter sin graviditet riskerar ett nästan lika långt fängelsestraff – och det oavsett om hennes liv är i fara.

Nära ett dygn gick. Leslie ringde desperat till bekanta och frågade om illegala abortkliniker. Men läkarna vägrade låta henne lämna sjukhuset. Till slut började hon skaka i kramper av smärtan. Hon yrade och var nära medvetslöshet.

I feberdimman hörde hon en kvinnlig läkare säga: ”Nej, nu kan vi inte utsätta henne för mer tortyr! Vi måste göra något!”

Den läkarens mod räddade Leslies liv.

– Operationen utfördes i sista stund. Men hur många kvinnor har haft samma tur? undrar jag. Särskilt fattiga kvinnor på landsbygden, säger Leslie Briseño.

Drygt ett år senare har hon som första kvinna i Nicaragua berättat offentligt om sin erfarenhet av en abort i artiklar och i lokal radio och tv.

Men i presidentvalet på söndag är ingen av kandidaterna för en avkriminalisering – tvärtom.

Den sittande presidenten, Daniel Ortega, slöt en pakt med katolska kyrkan innan han valdes 2006 och hans sandinistparti röstade sedan igenom den nya och extremt hårda abortlagen.

När en fattig tolvårig flicka i veckan tvingades till kejsarsnitt firades det av Ortega och hans fru som ett Guds mirakel eftersom både flickan och spädbarnet sägs ha överlevt. Någon oberoende bekräftelse av flickans tillstånd finns inte. Men hon ska ha blivit gravid efter en våldtäkt.

– Hur kan denna flicka anses ”må bra”? Då har man inte tänkt på de psykologiska följderna eller de hormonrubbningar som hon riskerar, säger Marta María Blandón på organisationen Ipas.

Kvinnorörelsen i Nicaragua har sedan 2006 registrerat över hundra dödsfall till följd av graviditeter som skulle ha kunnat avbrytas. Ytterligare flera hundra kvinnor tros ha avlidit i sviterna av dåligt utförda illegala aborter.

– Mörkertalet är stort. Många dödsfall registreras inte, säger Vilma Núñez de Escorcia, en veteran inom kvinnorörelsen som tar emot Stieg Larsson-priset i Sverige i nästa vecka.

Erik de la Reguera

Presidentkandidaterna om abort

Daniel Ortega, nuvarande president, sandinistpartiet FSLN:
”Jag kommer aldrig att agera som Herodes. Barnen ska skyddas, jag är Herodes fiende!”

Arnoldo Aleman, högerpartiet PLC:
”Abort är alltid mord, oavsett omständigheterna. Därför är jag helt mot alla former av abort. Vårt parti säger ja till livet!”

Fabio Gadea, högerpatiet PLI:
”Vi älskar livet, vi försvarar livet. Och livet börjar i samma stund som ägget befruktas i mordens sköte. Vi är mot abort!”

Lagändring efter pakt

I Nicaragua är alla typer av abort förbjudna. Det gäller även när moderns liv är i fara. Kvinnor som utför illegal abort kan straffas med upp till åtta års fängelse. Läkare som utför en abort riskerar upp till tio års fängelse.

Fram till 2006 var det tillåtet att utföra abort vid våldtäkt eller om kvinnans liv var i fara. Men efter en pakt mellan katolska kyrkan och sandinistpartiet kunde en ändring av lagen äga rum. Kort därefter valdes Daniel Ortega till Nicara- guas president. Han lät också ändra sitt sandinistpartis valspråk till ”Socialism, kristendom och solidaritet”.

I söndagens val är inte någon av de fem presidentkandidaterna för abort. Den ende som sagt sig vilja ändra lagen är Fabio Gadeas vicepresidentkandidat Edmundo Jarquín, som representerar partiet Movimiento Renovador Sandinista. Men han har fått munkavle av Gadea, som är hård motståndare till alla typer av abort.

--

Publicerat i DN den 4 november 2011 (länk).

You may also like...