Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Alla försökte ta sig ut samtidigt”

Utöver Mexico City drabbades också flera andra städer som ligger nära epicentrum. Enbart i delstaten Morelos uppges minst 42 människor ha mist livet, enligt delstatens myndigheter.

38-åriga Maribel Benitez befann sig på universitetet i staden Cuernavaca i Morelos, där hon arbetar som laboratorieassistent, när allt plötsligt började skaka.

– Jag stod på andra våningen när det satte igång. Det materiel vi hade på borden i laboratoriet föll ned på golvet, skrivbordslådor ramlade ut, det kändes bokstavligen som om någon tog tag i en och börjar skaka upp och ned. Det var en väldigt, väldigt stark jordbävning, och många studenter greps av panik, säger Maribel Benitez till DN.

På hennes fakultet hade de övat jordbävningsevakuering bara en timme före skalvet.

– Det var viktigt, för alla visste var de skulle springa. Men det blev ändå oreda, för alla försökte ta sig ut samtidigt. Ljuset i lamporna sprakade och allt rörde på sig medan vi försökte lämna byggnaden, berättar Maribel Benitez.

Ute på gården såg de hur stora skadorna var.

– Det såg ut som om någon försökt riva upp hela huset ur marken. Det var sprickor i väggarna och fönstren var på väg att falla ut. Hela universitet har evakuerats på grund av att det är skador på så många byggnader, säger Maribel Benitez.

Flera hus uppges ha kollapsat i Cuernavaca. Runt om i hela delstaten Morelos är skadorna omfattande.

– Jag är rejält rädd och omskakad, för det här kändes mycket starkare än det jordskalv som ägde rum för ett par veckor sedan. Min man hoppade från andra våningen på vårt hus, för han var rädd att huset skulle rasa – och tänkte att han till varje pris måste få ut våra två barn från förskolan, säger Maribel Benitez.

– Men nu är vi alla hemma tillsammans, så det känns lite bättre, även om det fortfarande är strömavbrott, lägger hon till.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN.

You may also like...