Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Hotnivån höjs till den högsta efter attacken

Storbritannien höjde på fredagen terrorhotnivån i landet till den högsta nivån ”kritisk”. Samtidigt intensifieras jakten på en eller möjligen flera gärningsmän som på fredagen lät detonera en bomb i en tunnelbanevagn i västra London. Minst 29 personer skadades lindrigt, men ingen allvarligt. IS har tagit på sig dådet.

Det var mitt i rusningstrafiken, klockan 8.20 brittisk tid, som en kraftig smäll hördes ombord på ett tunnelbanetåg vid stationen Parsons Green i västra London.

Vittnen på plats beskriver det som att en ”eldboll” for genom vagnen.

– Vi såg flammor slå upp och hörde en hög smäll. Då stannar man inte kvar, utan alla bara rusade ut genom dörrarna och försökte ta sig så långt bort från tåget som det gick, säger ingenjören David Nelson till BBC.

Bilder på sociala medier visar en brinnande Lidl-kasse för frysvaror som lämnats kvar på golvet i vagnen, och som innehöll en vit plasthink och något som liknar brända kablar. Hinken och kassen förefaller dock ha varit relativt intakta.

– Vi betraktar det här som en hemmagjord sprängladdning, sa Londonpolisens utredare Mark Rowley, sedan bombtekniker undersökt föremålet.

Enligt uppgifter till Sky News och BBC tror polisen att sprängladdningen var avsedd att orsaka betydligt större skada, men att den var felaktigt konstruerad och nu bara orsakade intensiv värmeutveckling och en brand. Det ska också ha hittats någon typ av tidur, vilket kan tyda på en tidsinställd bomb.

Minst tjugonio personer fördes till sjukhus. Några av dem vårdas för brännskador, medan andra skadades när de föll omkull och blev trampade på i den panikrusning som följde. Ingen uppges vara allvarligt skadad.

På fredagskvällen tog terrorsekten IS på sig ansvaret för dådet via sin propagandakanal Amaq. I kommunikén påstår organisationen att attacken organiserats av ”en grupp”.

Kort därefter meddelade premiärminister Theresa May att Storbritannien höjer terrorhotnivån från ”allvarlig” till den högsta nivån ”kritisk”.

– Det innebär att ytterligare en attack kan vara nära förestående, sa May, som samtidigt meddelade att soldater kommer att ersätta polisens vanliga vaktstyrkor vid strategiska platser i landet.

Enligt uppgifter till Sky News ska en misstänkt man ha identifierats med hjälp av de övervakningskameror som finns nästan överallt i Londons kollektivtrafik. Men ingen har gripits, och polisen är fortsatt intresserad av eventuella observationer som gjorts på sträckan mellan Wimbledon och Parsons Green.

– Jag vill mana alla som har information att dela med sig av den, sa premiärminister Theresa May.

Tidigare på dagen hade USA:s president Donald Trump på oklar grund hävdat att ”loser-terroristen” bakom dådet var känd sedan tidigare av Scotland Yard. Han kopplade också händelsen till det han såg som behovet av hårdare migrationslagar och förbud av spridande av propaganda på internet.

När Theresa May fick en fråga av reportrar om Trumps twittrande svarade hon:

– Jag tror inte det hjälper att någon spekulerar i vad som är en pågående utredning.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN

You may also like...