Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Bara tur att bomben gjorde så liten skada”

Brittisk polis har gripit en 18-årig man som misstänks för direkt inblandning i fredagens attentat i Londons tunnelbana. Terrorhotnivån ligger kvar på den högsta nivån och soldater patrullerar strategiska platser i den brittiska huvudstaden.

18-åringen greps i hamnstaden Dover i sydöstra England, nära de bil- och passagerarfärjor som dagligen avgår till Frankrike därifrån. Polisen tror att mannen försökte lämna landet. Islamiska staten (IS) har använt färdvägen för att få ut personer i Storbritannien tidigare, skriver The Guardian.

— Det här är ett viktigt gripande. Vi är nöjda med att det har kunnat göras, men terrorhotnivån ligger kvar på den högsta nivån ”kritisk”, sade biträdande polischefen Neil Basu till brittiska medier.

Basu tillägger att polisen ”håller öppet för” att fler gärningspersoner är inblandade i attentatet vid Parsons Greens t-banestation.

I samband med gripandet i Dover utrymdes delar av hamnen och en närmare undersökning av området genomfördes. Då hittades flera misstänkta föremål, en uppgift som polisen inte vill gå in på närmare.

Konkret innebär den höjda hotnivån bland annat att soldater nu patrullerar strategiska platser i London och på andra håll i södra England. Det gör det möjligt för uppemot 1.000 poliser att utföra andra uppgifter, som att finnas ute bland människor på gator och torg.

På lördagseftermiddagen gjordes en husrannsakan i ett bostadshus i Sunbury, några mil sydväst om London. Alla boende i en radie av hundra meter runt huset evakuerades under smått kaotiska former.

— Jag fick bara en minut på mig att lämna huset, så jag tog mina tre barn och sprang ut på gatan. Ingen förklarade vad som stod på, och det gick en massa rykten, men vi visste inget säkert, säger grannen Mojgan Jamali till nyhetsbyrån Press Associations utsände.

Husrannsakan ska ha koppling till lördagsmorgonens gripande, men det var vid denna upplagas pressläggning ännu oklart om polisen gjort några betydande fynd i bostaden.

Poliskällor som Sky News citerar uppger att det var den gripne 18-åringen som i fredags placerade en hemmagjord sprängladdning ombord på ett tunnelbanetåg i västra London. Han ska bland annat ha identifierats med hjälp av övervakningskameror i kollektivtrafiken.

Trettio personer skadades lindrigt när bomben exploderade vid stationen Parsons Green – mitt i morgonrusningen. Ingen blev dock allvarligt skadad, och på lördagen hade alla utom tre fått lämna sjukhus.

Mycket tyder på att sprängladdningen var felkonstruerad, och att den inte fick den sprängverkan som attentatsmannen hade haft för avsikt.

— Det råder ingen tvekan om att det här var en betydande sprängladdning och det bara var tur att den gjorde så lite skada – även om vi så klart vill visa vårt deltagande med de som nu ändå drabbades av den, sade inrikesminister Amber Rudd.

Bomben på tunnelbanevagnen tros ha varit felkonstruerad. Ingen människa dödades, men ett trettiotal skadades.

En central fråga i utredningen är nu om 18-åringen tillverkat bomben på egen hand och om han kan ha haft några medhjälpare. Terrorsekten IS tog i fredags på sig ansvaret för dådet vid Parsons Green, och hävdade då att det utförts av ”en grupp”.

Några timmar efter attentatet påstod också USA:s president Donald Trump via sitt Twitterkonto att den eller de som låg bakom attacken var kända av Scotland Yard. Den brittiska regeringen har hittills valt att inte kommentera dessa uppgifter.

— Det är alldeles för tidigt. I nuläget har vi bara ett gripande och en pågående insats, säger inrikesminister Rudd.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN

You may also like...