Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Terrorcellen planerade ett större bombattentat

Paris. En av de misstänkta för terrorattacken i Barcelona har erkänt, enligt spanska medier, att ett större attentat planerats, men att planen ändrades när sprängmedlen detonerade i förtid.

På tisdagen ställdes de fyra män som misstänks för delaktighet i attentaten i Barcelona och Cambrils inför domstol. Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar. Två av männen häktades, en förblir frihetsberövad medan den fjärde släpptes eftersom bevisen ansågs för svaga. Det kan ta månader eller till och med år innan en rättegång kan äga rum.

De misstänkta männen tros ha varit medlemmar i den grupp som planerade och utförde attentaten. Terrorcellen omfattade totalt tolv personer, enligt polisen, och de som inte gripits är döda.

Den siste på fri fot var terroristen som körde skåpbilen på La Rambla, Younes Abouyaaqoub. Han sköts till döds av polis i måndags utanför en förstad till Barcelona.

Minst 15 personer miste livet och fler än 100 skadades i de båda attentaten i Barcelona och Cambrils. Nu försöker utredarna förstå vad som ledde fram till dem.

Natten före attentatet på promenadstråket La Rambla inträffade en kraftig explosion i ett hus i Alcanar, 20 mil söder om Barcelona.

En av männen som står inför rätta, en 21-åring som är född i den spanska enklaven Melilla och bosatt i staden Ripoll sedan flera år, befann sig i huset vid explosionen. Han skadades, men överlevde.

På tisdagen ska han inför domaren ha bekräftat att gruppen egentligen planerade ett betydligt större attentat med sprängmedel, men att det omintetgjordes av explosionen i Alcanar. Tidningen El Mundo uppger att den världsberömda kyrkan Sagrada familia ska ha varit ett mål.

Fler än 100 gasbehållare och rester av sprängmedlet TATP har påträffats i rasmassorna. Två personer miste livet i explosionen, som kan ha skett vid tillverkningen av en bomb. En av de döda är imamen i Ripoll, som misstänks ha spelat en central roll i planeringen av dåden. Dokument som kan knytas till IS har också hittats i huset.

Efter händelsen i Alcanar bestämde sig de resterande medlemmarna i cellen att agera snabbt – men utan sprängmedel. Attentaten inträffade mindre än ett dygn senare.

Utredarna undersöker också eventuella kopplingar till utlandet. I Marocko har två personer gripits. Det rör sig om kusiner till två av attentatsmännen. Fyra av medlemmarna i terrorcellen ska även ha besökt Paris en vecka före dådet. Exakt vilket deras ärende i Frankrike var är fortfarande okänt.

Fakta.

Polisen tror att totalt tolv personer ingick i den inre kärnan av gruppen som utförde attentaten i Barcelona och Cambrils i förra veckan.

Fyra personer greps, varav två häktades på tisdagen, en är fortsatt frihetsberövad och en släpptes på grund av för svaga bevis.

Två män dödades vid explosionen i Alcanar. Explosionen tros ha skett av misstag, då man försökte tillverka en bomb. En av de döda var imamen i staden Ripoll.

Ytterligare fem män dödades i samband med attentatet i Cambrils.

I måndags sköts den huvudmisstänkte för dådet på La Rambla till döds av polis.

Publicerad i DN den 23 augusti 2017.

You may also like...