Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Misstänkte terroristen sköts ihjäl av polisen

Paris. Den huvudmisstänkte för massmordet på promenadgatan La Rambla, 22-årige Younes Abouyaaqoub, sköts på måndagen till döds av polis på landsbygden utanför Subirats, fem mil väster om Barcelona. Abouyaaqoub bar på ett falskt bombbälte och skrek ”Allah är stor” innan han sköts ned.

Strax efter klockan 16 på måndagen fick spansk polis ett telefontips om att en man som liknade Younes Abouyaaqoub befann sig i ­Subirats, en av Barcelonas västra kranskommuner. En kvinna hade sett honom gå förbi hennes hus.

Några poliser upptäckte kort därefter en man som gömde sig på ett vinfält i området. Han bar på något som liknade ett bombbälte, men som senare visade sig vara en attrapp. Abouyaaqoub skrek ”Allah är stor” och poliserna öppnade eld. Några timmar senare bekräftade spansk polis att den misstänkt ansvarige för massmordet på La Rambla var död.

Därmed tros samtliga personer i gruppen bakom förra veckans attacker i Barcelona och Cambrils vara antingen gripna eller döda.

– Vi har hela tiden sagt att det rörde sig om en kärna av tolv personer. Men utredningen fortsätter och det är inte uteslutet att den utvidgas om det framkommer nya uppgifter, säger Kataloniens polischef Josep Lluí Trapero.

Tidigare på måndagen offentliggjorde polisen bilder från övervakningskameror som visar Younes Abouyaaqoub fly efter skåpbilsattacken i torsdags.

Polisen tror nu att Abouyaaqoub var ensam i skåpbilen under attacken, och att hans vansinnesfärd längs promenadstråket La Rambla stoppades några hundra meter tidigare än planerat, eftersom bilens krockskydd och airbag aktiverades. Därefter flydde han till fots.

En dryg timme efter attentatet kapade han en vit Ford Focus på en parkeringsplats på universitetsområdet i västra Barcelona. Han misstänks ha knivmördat ägaren till bilen, som senare hittades död i baksätet.

Abouyaaqoub forcerade en poliskontroll och övergav sedan bilen i kranskommunen Sant Just Desvern, strax väster om Barcelona. Därifrån är det 50 minuters bilväg till Subirats – eller sju–åtta timmar till fots genom kuperad och skogsbeklädd terräng.

Abouyaaqoub bodde i den lilla staden Ripoll, tio mil norr om Barcelona. Hans marockanska familj har tagit avstånd från hans handlingar och manat honom att gå till polisen och ge upp. På måndagen gjordes flera husrannsakningar i staden, där även flera av de andra attentatsmännen växte upp och bodde kort tid före dåden.

Terrorsekten IS har via sin propagandakanal Amaq tagit på sig ansvaret för attentaten. Spansk polis kan inte bekräfta detta, men en central del i utredningen består nu i att ta försöka klargöra om gruppen utgjorde en del av ett internationellt nätverk av jihadister.

I spansk press rapporteras att upp till sex av attentatsmännen hade besökt Marocko månaderna före dådet – något som inte behöver vara så underligt, med tanke på att flera av dem hade släktingar där. Marockanska myndigheter deltar dock aktivt i utredningen.

Ytterligare tre länder är av särskilt intresse för utredarna: Frankrike, Schweiz och Belgien.

Den Audi A3 som användes vid attacken på strandpromenaden i Cambrils natten till fredagen ska ha fångats på en fartkamera i Paris en vecka före dådet.

Vidare ska två av de misstänkta terroristerna ha besökt Zürich i Schweiz i december förra året. Den ene dödades när han deltog i attacken i Cambrils, och den andre är formellt eftersökt, men tros finnas bland de personer som ­dödades i en stor explosion i ett hus i staden Alcanar, natten till förra torsdagen.

Även imamen i Ripoll dödades i denna explosion, bekräftade myndigheterna på måndagen. Imamen kan ha spelat en roll som inspiratör och i planeringen av dåden. Han bodde i Belgien så sent som i början av förra året.

– Vi vet med säkerhet att han tillbringat tid här mellan januari och mars 2016, i Diegem, Vilvoorde och Bryssel. Vår lokala polis granskade honom noga, säger Hans Bonte, borgmästare i Vilvoorde i Belgien, till tv-kanalen VRT.

Spansk polis har hittat fler än 100 gastuber och spår av sprängämnet TATP i resterna av huset i Alcanar. Planen misstänks ha varit att fylla minst två skåpbilar med sprängmedel och detonera dem vid kända platser i Barcelona, som La Rambla eller den berömda basilikan Sagrada Familia.

Något tros dock ha gått fel vid bombtillverkningen, vilket ledde till den våldsamma explosionen – och att de överlevande terroristerna sedan fick bråttom. Attentaten i Barcelona och Cambrils inträffade mindre än ett dygn senare.

Den officiella dödssiffran för attentaten justerades på måndagen till 15, sedan polisen konstaterat att den man som hittats död i den kapade personbilen med största sannolikhet har mördats av attentatsmannen.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 22 augusti 2017.

You may also like...