Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Trumps nya tonläge om klimatavtalet

PARIS. Omkring 93 000 poliser och soldater har mobiliserats för att säkra fredagens national­dagsfirande i Frankrike, som i år gästas av USA:s president Donald Trump och hans fru Melania Trump. Särskilt fokus ligger på säkerheten på turistorter som Nice, där minnet av offren för förra årets terrordåd högtidlighålls.

När Frankrikes president Emmanuel Macron på torsdagen välkomnade Donald Trump till Paris betonade han att de båda ledarna är överens om mycket, som vikten av frihandel och kampen mot terrorism, men att det också finns saker de är oense om:

– Jag respekterar Trumps beslut av dra sig ur Parisavtalet, men för min del står jag upp för klimatöverenskommelsen, sade Macron vid en presskonferens i Elysée-palatset.

I samtal bakom stängda dörrar tycktes Macron dock åtminstone ha fått Trump att lova att tänka över saken, för den amerikanske presidenten sa:

– Något skulle kunna hända vad gäller Parisavtalet, vi får se vad som händer. Om något händer vore det underbart, och om det inte gör det, vore det okej, det med.

Senare på kvällen bjöd det franska presidentparet makarna Trump på middag på den exklusiva restaurangen Le Jules Verne i Eiffeltornet, och i dag, fredag, deltar båda presidenterna vid den traditionsenliga militärparaden längs Champs-­Elysées. Formellt är skälet till besöket att det är hundra år sedan USA trädde in i första världskriget, och även den amerikanska armén och flygvapnet har av det skälet bjudits in att delta i paraden.

Säkerheten är rigorös. 86 000 poliser och gendarmer och 7 000 soldater har mobiliserats över hela Frankrike för att garantera att allt går lugnt och säkert till, uppger in­rikesministeriet i en kommuniké.

Åtgärder har också vidtagits för att öka säkerheten på flygplatser, tågstationer och stora turistorter. Det gäller inte minst i Nice i södra Frankrike, där president Macron på eftermiddagen närvarar vid en minneshögtid för offren för terrorattentatet för ett år sedan.

Större demonstrationer och folksamlingar bevakas extra noga, vilket inkluderar de manifestationer mot Donald Trump som såväl lokalavdelningen i Paris för det amerikanska partiet Demokraterna, som olika franska vänstergrupper genomför.

På torsdagskvällen arrangerades mindre protester och konserter på Place de la République i Paris under mottot ”No Trump Zone” och på fredagen väntas minst en större demonstration hållas mot den amerikanske presidenten, som är djupt impopulär i Frankrike.

Trumps statsbesök kommer sedan han blivit hårt ansatt i Washington de senaste dagarna. Avslöjandet i New York Times om att hans son Donald Trump Jr under presidentvalskampanjen förra året entusiastiskt gick med på att träffa en jurist som i ett mejl beskrevs som ”en rysk regeringsadvokat” och vars påstådda känsliga information om Hillary Clinton sades komma från en högt uppsatt rysk åklagare och skulle ses som ”en del av Rysslands och dess regerings stöd för Mr Trump”, har gett upphov till braskande rubriker och växande oro i Vita huset. Trumps kritiker ser mejlet som bevis för att hans kampanj var medveten om och välkomnade ryska statens stöd.

På presskonferensen i Paris försökte dock Donald Trump återigen bagatellisera saken:

– Inget kom ut av det där mötet. Pressen har gjort en alldeles för stor sak av det. Min son är en fantastisk ung man.

Fakta.

Den franska nationaldagen den 14 juli högtidlighåller stormningen av Bastiljen under franska revolutionen 1789. Traditionsenligt defilerar då trupper, militärflygplan och helikoptrar inför presidenten längs paradgatan Champs-Elysées.

I år deltar även amerikanska trupper och flygplan i paraden. Anledningen är att det är 100 år sedan USA:s inträde i första världskriget (i april 1917), vilket bidrog till att Tyskland och dess allierade besegrades.

Fler än nio miljoner soldater och sju miljoner civila dödades under första världskriget 1914–18.

Publicerad i DN den 14 juli 2017.

You may also like...