Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Frågor kring massmördaren fortfarande olösta

PARIS. Ett år har gått sedan terrordådet i Nice, då 86 människor dödades och fler än 400 skadades. I den sydfranska staden har en rad säkerhetsåtgärder vidtagits för att minska risken för nya dåd. Men än saknas bevis för att den 31-årige gärningsmannen skulle ha haft kontakt med IS, som terrorsekten påstod.

– Minnena finns kvar, men livet måste gå vidare, säger Hichem Ben Haj medan han häller upp två glas mintte.

Vi sitter i hans restaurang, där Hichem arbetat sedan han flyttade till Nice från Tunisien för några år sedan.

När jag intervjuade honom förra året var han omtumlad och hade svårt att sova. Nu är vardagen tillbaka – men ibland, som nu när de sista gästerna lämnat restaurangen, kommer minnena tillbaka.

Klockan var halv elva på kvällen­ den 14 juli och det traditionella ­nationaldagsfyrverkeriet hade just tagit slut. Omkring 30 000 männi­skor rörde sig långsamt längs strand­promenaden Promenade des Anglais.

Då kom 19-tonslastbilen körande rakt genom folkmassan.

– Allt gick så fort. Min fru, min 13-årige son och jag stod som förstenade och såg lastbilen närma sig. Poliserna fick inte stopp på den förrän den bara var ett tiotal meter från oss, berättar Hichem Ben Haj.

Vindrutan var sönderskjuten när gärningsmannen klev ut ur förarhytten med dragen pistol. Ytter­ligare ett par skott fällde honom till marken.

86 människor dödades. Över 400 skadades, varav många barn.

– Jag har en tunisisk vän som såg sin fru och sin femårige son dödas. Jag undrar om han någonsin kommer över det, säger Hichem Ben Haj.

19 nationaliteter fanns bland offren.­ Nio av de döda var med­borgare i Algeriet eller Tunisien.

Frågan som Hishem Ben Haj och många andra i Nice ställt sig sedan dess är om det främst var gärningsmannens psykologiska och sociala problem som låg bakom dådet, eller om terrorsekten IS och dess politiska, extremistiska tolkning av islam ska ses som den avgörande faktorn.

IS tog på sig ansvaret efter dådet och framställde det då som ett svar på franska truppers agerande i Irak och Syrien. Men till skillnad från vid terrordåden i Paris i november 2015 saknas det efter ett år av utredning ännu bevis för att terrorsekten ska ha haft någon som helst kontakt med attentatsmannen i Nice.

Den 31-årige massmördaren Mohamed Lahouaeij-Bouhlel var tunisisk medborgare, med uppehållstillstånd i Frankrike. Han hade en historia av psykisk ohälsa med återkommande depressioner, och uppges ha använt anabola stero­ider för att bygga upp sina muskler, vilket kan ha förstärkt redan aggressiva personlighetsdrag.

Lahouaeij-Bouhlel misshandlade sin fru och genomgick en skils­mässa ett år före attentatet. Han åt fläsk, använde illegala droger, drack alkohol och festade på nattklubbar. I hans telefon och dator har polisen hittat bevis för ett utsvävande sexliv, med en rad manliga och kvinnliga partners. Och av hans sökhistorik framgår att han fascinerades av trafikolyckor, extremt våld och skolskjutningar.

Men det är bara de sista veckorna före attacken som han ska ha börjat titta på IS propagandafilmer.

I övrigt beskrivs han som totalt ointresserad av religion.

Sedan han sköts till döds har åtta personer gripits, de flesta för inblandning i försäljning av vapen. Två eller tre av dem misstänks ha varit medvetna om vad Lahouaeij-Bouhlels planer, men det är oklart i hur hög grad.

På bilder från övervakningskameror framgår att Lahouaeij-Bouhlel gjorde flera testkörningar på Promenade des Anglais. Dagen före attentatet körde han till och med upp bland fotgängarna, för att försäkra sig om att planen – som polisen nu tror att han närt i över ett år – skulle fungera.

– Jag förstår att det kan vara svårt att stoppa en sådan här person. Men en stor lastbil som kör upp på strandpromenaden borde ha väckt polisens misstänksamhet, säger Emilie Petitjean, talesperson för Promenade des Anges, en organisation för offer och anhöriga.

Hon talar med återhållen vrede och sorg. Emilie Petitjean förlorade sin tioårige son i attentatet. När vi möts ligger sonens leksaker utströdda i föreningens lokal, dit anhöriga söker sig för att få stöd.

– Det som görs av staden nu är bra. Men det kommer för sent. Förslagen fanns redan tidigare, men skrinlades på grund av kostnaderna, säger hon.

Nice investerar nu motsvarande 185 miljoner kronor i ökad ­säkerhet. Allt ska vara klart i dag, den 14 juli, och på Promenade des Anglais pågår arbetet in i det sista.

– När detta inträffade var det något nytt, som få väntade sig. Men sedan dess har liknande händelser inträffat i Berlin, Stockholm och London, så nu måste vi vidta åt­gärder, säger vice borgmästaren Philippe Pradal till DN.

Efter råd från en israelisk säkerhetsfirma har palmer planterats mellan körfälten och promenadstråket. 190 pollare – en sorts trafik­hinder nedsänkta i betong i marken – har också anlagts längs 1 300 meter av promenaden, länkade av två långa, sammantvinnade stålvajrar.

– Vi valde den här konstruktionen för att den visat sig kunna stoppa två stora lastbilar, och för att den rent estetiskt inte påverkar promenaden så mycket, säger Philippe Pradal.

Larmknappar med inbyggda GPS:er har delats ut till 750 affärs­innehavare och mer resurser har tillförts videoövervakningen i staden, så att inte tidiga varnings­signaler ska missas.

– Jag tycker också det känns ­förtroendeingivande med militärerna som patrullerar i centrum. Och vi kan ju inte låta terroristerna vinna, säger Anna Merrett från ­Wales, som återvänt för att semestra i Nice.

Förtroendet bland turisterna tycks ha återställts att döma av besökarantalen.

Men bland hotell- och restaurang­ägarna i Nice märks en viss oro av.

För även om det inte finns bevis för att Lahouaeij-Bouhlel haft kontakt med IS, så uppskattas omkring 150 andra unga män och kvinnor från Nice ha rest till Syrien för att ansluta sig till radikala islamistgrupper de senaste åren.

– Nästa gång kanske terroristerna kommer med en bomb, eller något helt annat. Så jag är inte säker på att det här räcker, säger Berna­dette Guillard som driver en strand­restaurang.

På fredagen är det traditionella nationaldagsfyrverkeriet inställt i Nice. I stället hålls en minnesstund med de anhöriga till offren, där bland andra Frankrikes president Emmanuel Macron närvarar.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 14 juli 2017

You may also like...