Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Räddningsledare: Kampen mot elden liknar ett gerillakrig

PARIS. Frankrike bad på tisdagen EU om hjälp att bekämpa en rad skogsbränder som härjar i den syd­östra delen av landet. Mer än 3 000 hektar mark har hittills slukats av lågorna. Särskilt allvarlig är situationen på Korsika där hundra­tals boende evakuerats.

– Apokalypsen är här. Vårt hus ligger där borta, men vi kan inte ta oss dit, det är helt omringat av elden, säger en man i samhället Biguglia till nyhetsbyrån AFP:s utsände.

Biguglia ligger bara knappt en mil från Korsikas största stad Bastia, och i detta tätbebyggda område tvingas nu hundratals människor att sova i gymnastiksalar och andra kommunala inrättningar.

Torka och starka vindar gör släckningsarbetet komplicerat och enligt franska meteorologer kan den så kallade mistralvinden hålla i sig i ytterligare några dagar.

– Vinden förvandlar vårt jobb till ett slags gerillakrig, i synnerhet i bebodda områden. Om vi missar den minsta lilla glöd kan vi plötsligt ha en stor brand i ryggen, just som vi trott att vi lyckats pressa tillbaka elden, säger räddningsledaren Jean-Jacques Peraldi.

Frankrike bad på tisdagen EU sända två vattenbombningsplan av typen Canadair till Korsika i Medel­havet och Provençe i syd­östra Frankrike, där flera andra flygplan, 4 000 brandmän, poliser och militärer deltar i arbetet. Hittills har ett sågverk, flera bostadshus och ett tiotal fordon förstörts, och ett tiotal räddningsarbetare skadats.

Fakta.

Mistralvinden är en hård, nordlig vind som vanligtvis är torr och är särskilt kännbar vid den franska Medelhavskusten. Högsäsongen för mistralen är på vintern, men den förekommer även på sommaren. Den torkar ut vegetationen och får skogsbränder att spridas med en oerhörd hastighet.

Att skogsbränder blir vanligare är även kopplat till den globala uppvärmningen och de senaste årens stigande medeltemperaturer i Sydeuropa.

Publicerad i DN den 26 juni 2017.

You may also like...